Brze slatke krofnice sa sirom

Brze slatke krofnice sa sirom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-250 g sitnog sira ( ili krem sira )

-300 g brašna

-1 čaša kisele pavlake

-2 jaja

-1 ravna kašikica sodabikarbone

-2 pune kašike šećera

-2 vanil šećera

-veći prstohvat soli

-rendana kora od jednog limuna

-1/2 l ulja za pečenje

-sitan šećer i pekmez za posluživanje

Priprema

1.  U činiju staviti sir i izgnječiti viljuškom, pa dodati ostale sastojke i dobro izraditi varjačom. Testo treba da bude čvršća smesa, pomalo lepljiva, ali da može kašikom da se vadi. Ako je smesa previše mekana, zavisi i od vrste sira koji se koristi, po potrebi dodati još malo brašna, postepeno dodavati, po koju kašiku.

2.  U dubljem tiganju ugrejati ulje na srednju jaku temperaturu i onda kašikom spuštati smesu da se peče. Kašiku prvo uroniti u ulje, pa onda vaditi malo testa, veličine oraha, po 6-7 komada odjednom. Krofnice brzo narastu i počnu i same da se okreću. Peći ih 3-4 minuta i za to vreme ih često okretati, svaki minut da se ravnomerno peku. Kada lepo porumene, one su pečene.

3.  Vaditi ih metalnom hvataljkom, dobro ocediti iznad tiganja, pa ređati na papirni ubrus da se ocede.

4.  U smesu se može dodati i šaka grožđica namočenih u rumu.

5.  Krofnice se mogu poslužiti i bez šećera, ili sa šećerom u prahu, pekmezom, po želji.