Pečeni šampinjoni sa belim lukom
Potrebni sastojci
-400-500 g šampinjona ( korisititi veće šampinjone )
-4-5 čena belog luka
-1-2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
-1 kašika ulja
-40 g maslaca
-so i biber po ukusu ( biber sveže mleveni )
-malo ceđenog limunovog soka
Priprema
1. Šampinjone pažljivo oprati, ocediti od vode i odseći im drške. Beli luk oljuštiti, oprati, pa iseći sitno. Celu vezicu peršunovog lista oprati i sitno iseckati.
2. U tiganj staviti ulje i maslac i otopiti na umerenoj temperaturi. Ubaciti seckan beli luk i polovinu peršunovog lista, pa samo kratko propržiti, dovoljno je nekoliko puta promešati i odmah dodati šampinjone. Posoliti i malo pobiberiti da puste svoj sok i nastaviti peći na srednjoj temperaturi.
3. Povremeno ih promešati i okretati više puta da se ravnomerno zapeku. Šampinjoni se peku 10-15 minuta, odnosno sve dok sav njihov saft ne ispari i dok lepo ne porumene.
4. Na kraju ih još malo pobiberiti, poprskati sa malo limunovog soka i posuti sa ostatkom seckanog peršunovog lista.
5. Poslužiti uz pečeno i bareno meso, prinač, krompir i salatu po želji.