Pečeni šampinjoni sa belim lukom

Pečeni šampinjoni sa belim lukom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-400-500 g šampinjona ( korisititi veće šampinjone )

-4-5 čena belog luka

-1-2 kašike sitno seckanog peršunovog lista

-1 kašika ulja

-40 g maslaca

-so i biber po ukusu ( biber sveže mleveni )

-malo ceđenog limunovog soka

Priprema

1.  Šampinjone pažljivo oprati, ocediti od vode i odseći im drške. Beli luk oljuštiti, oprati, pa iseći sitno. Celu vezicu peršunovog lista oprati i sitno iseckati.

2.  U tiganj staviti ulje i maslac i otopiti na umerenoj temperaturi. Ubaciti seckan beli luk i polovinu peršunovog lista, pa samo kratko propržiti, dovoljno je nekoliko puta promešati i odmah dodati šampinjone. Posoliti i malo pobiberiti da puste svoj sok i nastaviti peći na srednjoj temperaturi.

3.  Povremeno ih promešati i okretati više puta da se ravnomerno zapeku. Šampinjoni se peku 10-15 minuta, odnosno sve dok sav njihov saft ne ispari i dok lepo ne porumene.

4.  Na kraju ih još malo pobiberiti, poprskati sa malo limunovog soka i posuti sa ostatkom seckanog peršunovog lista.

5.  Poslužiti uz pečeno i bareno meso, prinač, krompir i salatu po želji.