Pečene tikvice sa krompirom iz rerne
Potrebni sastojci
-2-3 male tikvice( oko 500 g )
-3 srednja krompira ( oko 400g )
-4 manja paradajza
-4 čena belog luka
-1 čaša kisele pavlake
-3 kašike mleka
-so po ukusu
-sveže mleveni biber po ukusu
-3 kašike ulja
Priprema
1. Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje. Beli luk oljuštiti, oprati, pa iseći na kockice. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na jako tanke krugove, debljine 2 mm. Može se i iseći na trenici koji se koristi za sečenje krompira. Tikvice i pradajz oprati i tikvice sa korom zajedno iseći na krugove debljine 3-4 mm, a paradajz na krugove od 5mm.
2. U manju vatrostalnu, ili keramičku posudu za pečenje sipati kašiku ulja i ubaciti isečen beli luk. Zatim ređati naizmenično kolutove tikvica, paradajza i krompira uspravno, sve dok se ne poređa svo povrće. Redovi ne treba da stoje skroz pravo, nego da nalegnu jedan na drugi i svaki red odozgore malo posoliti i pobiberiti sveže mlevenim biberom.
3. U manju činiju staviti kiselu pavlaku, mleko i preostalih dve kašike ulja, dobro izraditi da bude kremasto i preliti preko povrća. Peći u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni i dok svo povrće ne omekša.
4. Pred kraj pečenja proveriti viljuškom da li je krompir dovoljno omekšao. Dobar je prilog uz bilo koje jelo, a može da bude i samostalan obrok.