Mekane domaće kifle za užinu
Potrebni sastojci
-500 g brašna
-3 dl mlakog mleka
-30 g maslaca ( ili margarina ), sobne temperature
-30 g svežeg kvasca
-2 ravne kašikice soli
-0,5 kašikice šećera
Za premazivanje kifli:
-1 jaje
-30-40 g margarina podeliti i staviti gore na kifle
Priprema
1. U činiju staviti brašno, dodati so, šećer, rukom izmrvljen kvasac, omekšao maslac u komadićima i zatim sipati na sve to mlako mleko. Testo dobro izraditi rukom u činiji, pa ako je previše mekano i lepljivo dodati još malo brašna, ali da ostane mekano testo.
2. Radnu površinu posuti brašnom i tu još malo izraditi testo. Ne treba ostaviti da nadođe, nego odmah podeliti na dva dela. Oba dela razviti u krug , ali da testo ne bude previše tanko, da ima debljinu oko 0,5 cm. Krugove iseći na 6 jednakih trouglova i svaki trougao urolati.
3. Poređati kifle u pleh koji je obložen papirom za pečenje i svaku kiflu saviti u oblik polumeseca. Jaje izlupati viljuškom i premazati kifle sa jajima, pa na svaku kiflu staviti po parče margarina.
4. Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje i kifle ostaviti u plehu da odstoje sve dok se rerna ne ugreje. Peći ih oko 20 minuta, sve dok lepo ne porumene.
5. Kifle se mogu još pre pečenja gore malo blago posoliti i posuti susamom.