Savršeno pečenje, špikovan svinjski but sa krompirom iz rerne

Savršeno pečenje, špikovan svinjski but sa krompirom iz rerne
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

Za but:

-oko 1,2 kg svinjskog buta

-6-8 čena belog luka

-10 parčeta dimljene slanine, tanko sečenih

-2 kašike svinjske masti ( ili 5-6 kašika ulja )

-so, vegeta i biber, po ukusu

-1dl vode

Za krompir:

-oko 1 kg krompira

-0,5 kašikice vegete

-malo sveže mlevenog bibera

Priprema

1.  Meso oprati i ocediti od vode. Beli luk oljuštiti, oprati i iseći na krupnije komade. Sa manjim oštrim nožem napraviti dublje rezove na mesu i napuniti ih sa belim lukom. Kada je to gotovo posuti vegetom, posoliti i pobiberiti, pa meso dobro utrljati sa začinima. Ostaviti u frižderu da odstoji 1-2 sata u činiji pokriveno providnom folijom, a može i preko noći da odstoji.

2.  Jednu manju, ali dublju tepsiju, ili sud namazati sa dve kašike masti i staviti meso unutra, pa gore prekriti sa parčadima slanine. Sipati oko mesa malo vode i pokriti sud aluminijumskom folijom. Foliju dobro stisnuti za ivice suda da ne izlazi para. Staviti da se peče na 200 stepeni i peći 1 sat.

3.  U međuvremenu oljuštiti krompir, oprati i iseći na krupnije komade. Ako je beli krompir sa tankom ljuskom, onda krompir ne treba ljuštiti, samo dobro oprati i iseći, pa začiniti sa malo vegete i bibera i promešati. Posle 1 sat pečenja mesa, sud izvaditi iz rerne, skinuti foliju, ali pažljivo, jer izlazi vruća para. Sada oko mesa poređati krompir i krompir i meso sa kašikom preliti sa sokom od pečenja. Zatim vratiti nazad u rernu da se peče, ali ovoga puta bez folije. Meso i krompir zajedno peći još oko 45-60 minuta, sve dok krompir ne omekša i lepo ne porumeni.

4.  Kada je sve lepo pečeno izvaditi iz rerne i staviti na tacnu. Meso ostaviti da se hladi oko 20-30 minuta pre nego što se iseče. Poslužiti uz salatu po želji.

5.   Prijatno!