Sarma od kiselog kupusa
Potrebni sastojci
Sastojci za punjenje kupusa:
-1 glavica kiselog kupusa ( oko 1,5 kg ), 0,5 kg mlevenog svinjskog mesa ( ili mešano pola svinjskog, pola junećeg, ), 1 veća glavica crnog luka, 2 manja čena belog luka, 1 jaje, pola šolje pirinča ( šolja od 3 dl ), 1 puna kašikica soli, 0,5 kašikice mlevenog bibera, 0,5 kašikice crvene slatke paprike, na vrh kašikice crvene ljute paprike, oko 100 g dimljene slanine i 2-3 kašike ulja.
Između sarmi staviti:
4-5 zrna bibera, 2 lovorova lista, oko 200 g dimljene slanine i oko 200 g dimljene kobasice. Količinu i vrstu suvog mesa između sarmi stavljati po želji, dimljene slanine, kobasice, ili sušena rebra.
Za preliv:
2,5-3 dl paradajz soka, vode po potrebi ( toliko da prekrije skroz sarme ) i 2 pune kašikice crvene slatke paprike.
Za zapršku:
1 ravna kašika brašna i oko 1dl vode.
Priprema
1. Odvojiti listove kupusa i oprati u hladnoj vodi. Samo ih potopiti u vodu i izvaditi, blago stisnuti da se ocedi višak vode i staviti na veći tanjir, ili tacnu. Na svakom listu stanjiti nožem zadebljani deo koji ih vezuje za koren. Uzeti veći sud od 4 l, pa iseći oko 2 lista kupusa krupno i poređati na dno suda.
2. Crni i beli luk oljuštiti, sitno iseckati, slaninu iseckati isto na sitne kockice. Sve zajedno sa nekoliko kašika ulja u tiganju, na tihoj vatri kratko propržiti mešajući nekoliko minuta. U veću činiju staviti sve sastojke za punjenje kupusa i na to dodati dinstan luk sa slaninom i sve dobro promešati kašikom.
3. Kobasice i slaninu ( ili suva rebra ) oprati u toploj vodi, pa iseći na krupnije komade. Sada puniti listove kupusa, jednu punu kašiku smese za punjenje stavljati na deblji kraj kupusa, pa sa obe strane preklopiti list preko fila i čvrsto uvijati prema tanjem delu. Sarme ređati u pripremljen sud, tako da spoj bude okrenut nadole. Između sarmi stavljati komade kobasice, slanine, lovorov list i biber u zrnu. Ređati ih jednu do druge, u više redova i napuniti sud. Ako ima viška listova kupusa onda još nekoliko listova iseći krupno i staviti gore i između sarmi.
4. Posuti ih crvenom slatkom paprikom, sipati sok od paradajza, pa onda naliti vodom tako da voda prekrije sarme sa 2-3 cm. Staviti da se kuva i kada provri smanjiti vatru da tiho vri 2-2,5 sata poklopljeno. Za vreme kuvanja ne treba mešati. Posle sat vremena kuvanja proveriti nivo vode, pa ako je spao, doliti još malo vode.
5. Pred kraj kuvanja napraviti hladnu zapršku. Izmešati brašno sa nekoliko kašika hladne vode da nema grudvica, pa razrediti sa još malo vode, oko 1 dl. Skinuti sarmu sa vatre i kada prestane da vri sipati zapršku, pa sud malo protresti da se sve sjedini. Vratiti da se kuva još 15-20 minuta. Na kraju probati još tečnost, pa ako treba malo posoliti i pobiberiti po ukusu.
6. Ako su listovi kupusa veliki mogu se i preseći na polovini i filovati sa manje fila, da bi se dobile manje sarmice.
7. Ako nema dovoljno listova kupusa, onda od smese praviti kuglice i staviti ih preko sarmi.