Sos od spanaća sa belim lukom

Potrebni sastojci
-oko 500 g očišćenog spanaća
-50 g masti, ili 4-5 kašika ulja
-3 srednje kašike brašna
-3 veća čena belog luka
-oko 7 dl mleka
-1,5 ravna kašikica soli
-bibera po ukusu
-oko 7 dl vode ( sa dodatkom 0,5 kašikice soli )
Priprema
1.
Listove spanaća očistiti od peteljki, pa dobro oprati hladnom vodom. Beli luk očistiti, oprati i sitno iseckati.
2.
Spanać staviti u sud, dobro pritisnuti kašikom da sve stane, pa zatim preliti vodom i staviti da se kuva. Kada voda provri i čim malo listovi omekšaju dodati malo soli i kuvati 5 minuta.
3.
Procediti od vode i na dasci sitno iseckati.
4.
Uzeti sud u kome je skuvan spanać, izbaciti vodu i tu sipati ulje ( ili istopiti mast ), pa na tihoj vatri malo zagrejati. Dodati beli luk i brašno i samo kratko, brzo promešati i odmah dodati iseckan spanać. Sve zajedno još jednom promešati, pa skinuti sa vatre. Sipati mleko i dobro izmešati, zatim vratiti na vatru i posoliti i pobiberiti.
5.
Mešati sve vreme i kada provri kuvati 5-10 minuta, mešajući. Ako je previše gust, još dodati malo mleka i kuvati do željene gustine. Poslužiti ga toplog uz meso, po izboru.