Domaća baklava sa orasima
Potrebni sastojci
-500 g tankih kora za pitu
-200 g mlevenih oraha
-150 g seckanih oraha
-100 g suvog grožđa
-100 g šećera
-3 vanilin šećera
-oko 1,5 dl ulja ( ili oko 150 g maslaca )
-rendana kora od jednog limuna
Za sirup:
-400 g šećera
-0,5 l vode
-3 vanilin šećera
-sok od jednog limuna
-4-5 tanko sečenih kotura limuna
Priprema
1. Prvo pripremiti sirup , vodu, šećer i vanilin šećer staviti u manji sud. Promešati, pa staviti da se kuva na tihoj vatri oko 10 minuta. Na kraju kuvanja dodati koturove limuna i limunov sok i ostaviti da se skroz ohladi.
2. U činiji izmešati mlevene i seckane orahe, šećer, vanilin šećer i suvo grožđe.
3. Dublju tepsiju namazati tanko uljem ( ili maslacem ), pa na dno poređati tri kore i svaku koru namazati četkicom tanko uljem. Zatim preko treće kore staviti nekoliko kašika fila po celoj površini ravnomerno. Preko fila ponovo po istom postupku ređati kore, mazati ih uljem, pa staviti fil. Tako postupak ponavljati sve dok se ne utroše sve kore. Kore treba izbrojati na početku, pa onda u zavisnosti od broja kora odmah podeliti fil na onoliko delova koliko puta će se filovati baklava.
4. Gornju koru namazati tanko uljem, pa onda oštrim nožem iseći baklavu do kraja na kocke, ili trouglove.
5. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 20-30 minuta, sve dok gore lepo ne porumeni.
6. Pečenu baklavu izvaditi iz rerne, pa odmah preliti sa hladnim sirupom.
7. Ostaviti da se ohladi skroz i da kore upiju sok, nekoliko sati, pa onda poslužiti. Čuvati u frižderu na hladnom.