Sladak kupus sa suvim mesom

Sladak kupus sa suvim mesom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-oko 1,5 kg-2 kg  kupusa

-oko 1,5 kg dimljene butkice

-200 g dimljene slanine

-2 veće glavice crnog luka

-1 veća šargarepa

-1,5 dl paradajz soka

-2 ravne kašikice soli

-2 pune kašikice vegete

-bibera po ukusu

-2 pune kašikice slatke crvene paprike

-na vrh kašikice ljute paprike

-2 lovorova lista

-4-5 zrna bibera

-oko 8 dl vode

-1 ravna kašika brašna

-3 kašike pirinča

Priprema

1.    Dimljenu butkicu oprati, pa odvojiti meso od kosti i iseći na krupnije komade. Slaninu iseći na veće kocke.

2.   Kupusu odstraniti spoljne listove, oprati i iseći na krupne komade. Crni luk i šargarepu oljuštiti, oprati, pa luk iseći na kockice, a šargarepu na deblje kolutove.

3.   U veći sud na dno poređati pola količine kupusa, do polovine suda i dobro pritisnuti. Preko kupusa staviti pola količine luka, pola šargarepe i posuti sa pola količine začina. Sada poređati u sredini meso i slaninu, pa prekriti sa drugom polovinom kupusa, luka i šargarepe i posuti sa ostatkom začina. Staviti između kupusa lovorov list i biber u zrnu. Ako ne može odmah da stane u sud sva količina isečenog kupusa, onda sačekati da se kupus kuva oko 10-ak minuta, da malo omekša, pa pritisnuti i onda dodati ostatak kupusa.

4.   Preliti kupus sa paradajz sokom i sipati vode da bude do vrha, ali da ne prekrije kupus. Staviti da se kuva i kada provri smanjiti temperaturu i kuvati poklopljeno na tihoj vatri 1 i po sat.

5.   Oko 20 minuta pred kraj dodati pirinač i promešati. Tada napraviti i hladnu zapršku od brašna. Brašno izmešati sa nekoliko kašika hladne vode da nema grudvica, pa onda još razrediti sa malo vode, oko 1 dl, i sipati na kupus i promešati. Ostaviti da se kuva još 15-20 minuta.