Kremast sos od mirođije sa pavlakom i sirom
Potrebni sastojci
-2 veze sveže mirođije
-1 manja glavica crnog luka
-5 dl mleka
-2 dl kisele pavlake
-2 pune kašike brašna
-2 pune kašike rendanog sira
-1 ravna kašikica soli
-sveže mlevenog bibera, po ukusu
-manji prstohvat šećera
-1 kašika limunovog soka
-oko 3 kašike ulja, ili oko 30 g maslaca, po potrebi
Priprema
1. Mirođiju oprati, pa sitno iseckati. Crni luk očisiti, oprati i iseckati na kockice. U sud sipati malo ulja, ili rastopiti maslac i dodati crni luk i samo kratko propržiti, pri tom posuti sa prstohvat soli. Zatim dodati iseckanu mirođiju, pa dinstati par minuta mešajući.
2. Sipati mleko, pa promešati, zatim posoliti i pobiberiti i kada provri kuvati oko 5 minuta.
3. U međuvremenu u pavlaku dodati brašno i dobro promešati. Može se još u pavlaku dodati i nekoliko kašika hladne vode da se razredi, pa nakon toga usuti u sud sa mirođijom. Dobro promešati, dodati šećer i limunov sok i sada uz stalno mešanje kuvati oko 5 minuta do željene gustine. Ako se u toku kuvanja sos previše zgusne dodati malo mleka.
4. Pred sam kraj kuvanja još probati sos, pa ako treba začiniti po ukusu. Na kraju kuvanja samo dodati rendani sir i promešati.
5. Poslužiti uz pečeno, ili bareno meso, uz pečen krompir i salatu po želji.