Kremast sos od mirođije sa pavlakom i sirom

Kremast sos od mirođije sa pavlakom i sirom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-2 veze sveže mirođije

-1 manja glavica crnog luka

-5 dl mleka

-2 dl kisele pavlake

-2 pune kašike brašna

-2 pune kašike rendanog sira

-1 ravna kašikica soli

-sveže mlevenog bibera, po ukusu

-manji prstohvat šećera

-1 kašika limunovog soka

-oko 3 kašike ulja, ili oko 30 g maslaca, po potrebi

Priprema

1.   Mirođiju oprati, pa sitno iseckati. Crni luk očisiti, oprati i iseckati na kockice. U sud sipati malo ulja, ili rastopiti maslac i dodati crni luk i samo kratko propržiti, pri tom posuti sa prstohvat soli. Zatim dodati iseckanu mirođiju, pa dinstati par minuta mešajući.

2.   Sipati mleko, pa promešati, zatim posoliti i pobiberiti i kada provri kuvati oko 5 minuta.

3.   U međuvremenu u pavlaku dodati brašno i dobro promešati. Može se još u pavlaku dodati i nekoliko kašika hladne vode da se razredi, pa nakon toga usuti u sud sa mirođijom. Dobro promešati, dodati šećer i limunov sok i sada uz stalno mešanje kuvati oko 5 minuta do željene gustine. Ako se u toku kuvanja sos previše zgusne dodati malo mleka.

4.   Pred sam kraj kuvanja još probati sos, pa ako treba začiniti po ukusu. Na kraju kuvanja samo dodati rendani sir i promešati.

5.   Poslužiti uz pečeno, ili bareno meso, uz pečen krompir i salatu po želji.