Fantastični i sočni fileti soma sa pavlakom i mirođijom iz rerne

Fantastični i sočni fileti soma sa pavlakom i mirođijom iz rerne
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-oko 1 kg fileta soma

-2 veće glavice crnog luka

-ceđen sok od pola limuna

-so i biber po ukusu

-2 kašike ulja

Za preliv:

-2,5 dl kisele pavlake

-oko 5 kašika pavlake za kuvanje

-3 čena belog luka

-3-4 pune kašike sitno seckane sveže mirođije ( ili 1-2 kašike sušene )

-veći prstohvat soli

-sveže mleveni biber, po ukusu

Za posipanje gore:

-oko 3 kašike rendanog tvrdog sira

Priprema

1.   Crni i beli luk očistiti, oprati i crni luk iseći na krupnije kolutove, a beli luk na kockice.

2.   Mirođiju oprati i sitno iseckati.

3.   Filete soma ocediti, prosušiti od suvišne tečnosti i staviti na tacnu. Iseći na krupne komade i sa obe strane posoliti i pobiberiti.

4.   Jedan manji pleh, ili vatrostalnu činiju tanko namazati uljem i dno pokriti sa pola količine crnog luka. Zatim preko luka poređati filete soma, pa ih gore prekriti sa drugom polovinom luka. Sve preliti sa limunovim sokom.

5.   U manjoj činiji izmešati kiselu pavlaku, pavlaku za kuvanje, mirođiju i beli luk, malo soli i bibera, pa sa tim preliti  filete soma. Kašikom ravnomerno premazati odozgore i staviti da se peče.

6.   Peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta, sve dok lepo ne porumeni. Pred kraj pečenja posuti sa rendanim sirom i ostaviti još nekoliko minuta da se zapeče.

7.   Filete soma poslužiti uz krompir salatu, pečen krompir ili pirinač i salatu po želji.

8.   Prijatno!