Fantastični i sočni fileti soma sa pavlakom i mirođijom iz rerne
Potrebni sastojci
-oko 1 kg fileta soma
-2 veće glavice crnog luka
-ceđen sok od pola limuna
-so i biber po ukusu
-2 kašike ulja
Za preliv:
-2,5 dl kisele pavlake
-oko 5 kašika pavlake za kuvanje
-3 čena belog luka
-3-4 pune kašike sitno seckane sveže mirođije ( ili 1-2 kašike sušene )
-veći prstohvat soli
-sveže mleveni biber, po ukusu
Za posipanje gore:
-oko 3 kašike rendanog tvrdog sira
Priprema
1. Crni i beli luk očistiti, oprati i crni luk iseći na krupnije kolutove, a beli luk na kockice.
2. Mirođiju oprati i sitno iseckati.
3. Filete soma ocediti, prosušiti od suvišne tečnosti i staviti na tacnu. Iseći na krupne komade i sa obe strane posoliti i pobiberiti.
4. Jedan manji pleh, ili vatrostalnu činiju tanko namazati uljem i dno pokriti sa pola količine crnog luka. Zatim preko luka poređati filete soma, pa ih gore prekriti sa drugom polovinom luka. Sve preliti sa limunovim sokom.
5. U manjoj činiji izmešati kiselu pavlaku, pavlaku za kuvanje, mirođiju i beli luk, malo soli i bibera, pa sa tim preliti filete soma. Kašikom ravnomerno premazati odozgore i staviti da se peče.
6. Peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta, sve dok lepo ne porumeni. Pred kraj pečenja posuti sa rendanim sirom i ostaviti još nekoliko minuta da se zapeče.
7. Filete soma poslužiti uz krompir salatu, pečen krompir ili pirinač i salatu po želji.
8. Prijatno!