Hrskave slane kupus kifle

Hrskave slane kupus kifle
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

Za testo:

-oko 1 kg brašna

-5 dl mlakog mleka

-1 kvasac

-1 ravna kašika šećera

-1 srednja kašika soli

-1,5 dl ulja

Za fil:

-200 g margarina za mazanje

-3 žumanceta

-1 srednja kašika soli

-Za premazivanje:

-2 jaja

-oko 2 kašike susama za posipanje

Priprema

1.   Ugrejati mleko da bude mlako, pa sipati u šolju malo mleka. Tu dodati izmrvljen kvasac i pola kašikice šećera, dobro promešati i ostaviti da nadođe.

2.   U činiju sipati ulje, dodati so i šećer, pa promešati. Zatim sipati mleko sa nadošlim kvascem i ostatak mleka, pa podavati brašno postepeno i zamesiti da bude srednje meko testo. Ostaviti testo da nadođe pokriveno providnom folijom oko 30-40 minuta.

3.   Za to vreme dobro izraditi margarin, žumanca i so penasto.

4.   Testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu, pa razviti oklagijom u veliki krug, da bude debljina testa od 3-5mm. Premazati filom po celoj površini, zatim uroljati i sa jedne strane i sa druge strane do sredine kruga. Dobiće se 2 rolne, pa na sredini testo preseći i rolne okrenuti tako da spoj bude okrenut dole.

5.  Rolne iseći nožem, ili malom tacnom na pravougaonike, tako da uži deo kifle ima oko 2 cm širine.

6.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni, pa kifle poslagati u pleh koji je obložen papirom za pečenje, ili namazan margarinom. Ostaviti ih u plehu da odstoje  oko 20-30 minuta da narastu. U međuvremenu ih namazati sa umućenim jajima i posuti susamom.

7.   Nadošle kifle staviti da se peku na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok lepo ne porumene.

8.   Na testo se može po premazu od margarina i jaja pobacati rendani sir, šunka, pršuta ili kulen, po želji.