Hrskave slane kupus kifle
Potrebni sastojci
Za testo:
-oko 1 kg brašna
-5 dl mlakog mleka
-1 kvasac
-1 ravna kašika šećera
-1 srednja kašika soli
-1,5 dl ulja
Za fil:
-200 g margarina za mazanje
-3 žumanceta
-1 srednja kašika soli
-Za premazivanje:
-2 jaja
-oko 2 kašike susama za posipanje
Priprema
1. Ugrejati mleko da bude mlako, pa sipati u šolju malo mleka. Tu dodati izmrvljen kvasac i pola kašikice šećera, dobro promešati i ostaviti da nadođe.
2. U činiju sipati ulje, dodati so i šećer, pa promešati. Zatim sipati mleko sa nadošlim kvascem i ostatak mleka, pa podavati brašno postepeno i zamesiti da bude srednje meko testo. Ostaviti testo da nadođe pokriveno providnom folijom oko 30-40 minuta.
3. Za to vreme dobro izraditi margarin, žumanca i so penasto.
4. Testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu, pa razviti oklagijom u veliki krug, da bude debljina testa od 3-5mm. Premazati filom po celoj površini, zatim uroljati i sa jedne strane i sa druge strane do sredine kruga. Dobiće se 2 rolne, pa na sredini testo preseći i rolne okrenuti tako da spoj bude okrenut dole.
5. Rolne iseći nožem, ili malom tacnom na pravougaonike, tako da uži deo kifle ima oko 2 cm širine.
6. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni, pa kifle poslagati u pleh koji je obložen papirom za pečenje, ili namazan margarinom. Ostaviti ih u plehu da odstoje oko 20-30 minuta da narastu. U međuvremenu ih namazati sa umućenim jajima i posuti susamom.
7. Nadošle kifle staviti da se peku na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok lepo ne porumene.
8. Na testo se može po premazu od margarina i jaja pobacati rendani sir, šunka, pršuta ili kulen, po želji.