Čorba sa boranijom i mesnim okruglicama
Potrebni sastojci
-500 g zamrznute ( ili sveže ) boranije
-oko 200-300 g sveže kobasice
-1 mala glavica crnog luka
-2 veće šargarepe
-1 koren peršuna
-peršunov list
-2 ravne kašikice soli
-2 pune kašikice vegete
-sveže mleveni biber po ukusu
-2 kašikice crvene slatke paprike
-2-3 kašike ulja
-oko 2 l vode
Za zapršku:
-1 puna kašika brašna
-3 dl kisele pavlake
-oko 4 kašike hladne vode, ili pavlake za kuvanje
Priprema
1. Svežim kobasicama skinuti omotač, pa od smese za kobasice oblikovati rukom male kuglice, veličine manje od oraha.
2. Povrće očistiti, pa luk iseći na sitne kockice, a ostalo povrće na veće komade.
3. U veći, dublji sud sipati oko 2 kašike ulja, pa ugrejati na srednjoj temperaturi i odmah ubaciti spremljene mesne okruglice. Pržiti ih nekoliko minuta i sve vreme ih okretati, mešajući sa varjačom sve dok lepo ne porumene.
4. Zatim dodati luk, seckano povrće i boraniju i sve zajedno dinstati, mešajući oko 5 minuta. Nakon toga posuti crvenom paprikom i promešati. Sada naliti vodom, začiniti i promešati, pa sačekati da provri. Kuvati na tihoj vatri, poklopljeno oko 30 minuta.
5. Tada u jednoj činiji promešati pavlaku, brašno i sitno seckan peršunov list. Izraditi da nema grudvica, pa dodati nekoliko kašika hladne vode i dobro sve sjediniti. Nakon toga čorbu skinuti sa vatre i sačekati da prestane da vri, pa sipati pavlaku i odmah promešati. Zatim kuvati čorbu još 5-10 minuta. Na kraju još dodati seckanog peršunovog lista.