Sos od višanja

Sos od višanja
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-450 g iscepanih višanja ( svežih, ili zamrznutih )

-4 dl vode

-1 puna kašika maslaca

-4 ravne kašike šećera

-rendana kora od jednog limuna ( ili od pomorandže )

-prstohvat soli

-2 pune kašike brašna ( koliko može da stane na kašiku )

Priprema

1.

U šerpicu staviti iscepane višnje , pa preliti sa vodom. Dodati šećer, maslac, koru limuna i prstohvat soli, pa staviti da se kuva na laganoj vatri. Kuvati oko 15-20 minuta.

2.

U šolji izmešati brašno sa nekoliko kašika hladne vode da nema grudvica. Nakon toga dodati oko 1dl hladne vode, sve dobro sjediniti i dodati višnjama. Odmah dobro promešati i mešajući kuvati sos još oko 5 minuta.

3.

Ako je sos previše gust onda razblažiti sa dodatkom malo vode. A ako je malo ređi onda produžiti kuvanje još nekoliko minuta do željene gustine.

4.

Sos poslužiti uz pohovano ili pečeno meso, pečen krompir, ili pire krompir, ili po želji.