Sos od višanja
Potrebni sastojci
-450 g iscepanih višanja ( svežih, ili zamrznutih )
-4 dl vode
-1 puna kašika maslaca
-4 ravne kašike šećera
-rendana kora od jednog limuna ( ili od pomorandže )
-prstohvat soli
-2 pune kašike brašna ( koliko može da stane na kašiku )
Priprema
1.
U šerpicu staviti iscepane višnje , pa preliti sa vodom. Dodati šećer, maslac, koru limuna i prstohvat soli, pa staviti da se kuva na laganoj vatri. Kuvati oko 15-20 minuta.
2.
U šolji izmešati brašno sa nekoliko kašika hladne vode da nema grudvica. Nakon toga dodati oko 1dl hladne vode, sve dobro sjediniti i dodati višnjama. Odmah dobro promešati i mešajući kuvati sos još oko 5 minuta.
3.
Ako je sos previše gust onda razblažiti sa dodatkom malo vode. A ako je malo ređi onda produžiti kuvanje još nekoliko minuta do željene gustine.
4.
Sos poslužiti uz pohovano ili pečeno meso, pečen krompir, ili pire krompir, ili po želji.