Brza i fina pita sa šljivama

Brza i fina pita sa šljivama
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

Za testo: za meru je čaša od 2,5 dl

-2 čaše jogurta ( ili mleka )

-2 ravne čaše šećera

-3 jaja

-3 pune čaše brašna

-1 čaša ulja

-1 prašak za pecivo

-2 vanilin šećera

-prstohvat soli

Za fil:

-oko 1kg šljiva ( svežih, ili zamrznutih )

-3 pune kašike griza

-3 pune kašike šećera

-3 vanilin šećera

-1 kašikica cimeta, po želji

-rendana kora od jednog limuna

Priprema

1.   Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje. Šljive oprati, ocediti od vode, pa zatim izvaditi koštice i sa nožem ih prepoloviti.

2.   U činiju sipati šećer, dodati jaja i penasto izraditi mikserom, ili samo varjačom. Dodati ostale sastojke potrebne za pripremu smese i sve zajedno dobro izraditi.

3.   Uzeti jedan pleh srednje veličine i namazati sa margarinom i posuti brašnom ,ili obložiti papirom za pečenje, pa sipati testo u pleh.

4.   Staviti u zagrejanu rernu samo na 5 minuta, pa izvaditi i preko testa posuti griz, zatim poređati komade šljiva. Posuti ravnomerno sa šećerom, vanil šećerom, cimetom i narendanom korom limuna.

5.   Vratiti kolač da se peče i peći oko 30 minuta, dok ne porumeni. Pred kraj proveriti sa čačkalicom da li je testo pečeno, pa ako se ne lepi testo za čačkalicu, pita je gotova.

6.   Kada se pita prohladi posuti sa prah šećerom i poslužiti uz kafu.