Slatki kolač sa sirom i suvim grožđem
Potrebni sastojci
Za testo: mera je čaša od 2,5 dl
-3 jaja
-1 čaša šećera
-1 vanilin šećer
-1 čaša ulja
-1 čaša kisele pavlake
-2 pune čaše brašna
-1 prašak za pecivo
-prstohvat soli
Za nadev:
-500 g svežeg, sitnog sira
-2 jaja
-1 čaša kisele pavlake
-6 punih kašika griza
-8 punih kašika šećera
-2 vanilin šećera
-rendana kora od jednog limuna
-150 g suvog grožđa
-nekoliko kašika ruma
Priprema
1. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. U veću činiju staviti šećer, vanilin šećer i jaja i izmutiti penasto. Zatim dodati ostale sastojke za testo i sve dobro promešati mikserom, ili samo varjačom.
2. Suvo grožđe potopiti u rum, pa ostaviti malo da odstoji i zatim izvaditi i ocediti od ruma. Za pripremu fila staviti u činiju sve sastojke za fil i lagano izmešati.
3. U pleh srednje veličine staviti papir za pečenje, ili namazati maslacem i posutu brašnom, pa zatim usuti oko 2/3 smese za testo. Preko toga naneti nadev od sira i siptai ostatak smese za testo. Kašikom pažljivo rasporediti testo da bude po celoj površini pleha.
4. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 30-35 minuta dok ne porumeni. Pred kraj proveriti čačkalicom da li je testo dovoljno pečeno, ako se ne lepi za čačkalicu, kolač je gotov.
5. Kada se prohladi posuti šećerom u prahu i seći.
6. Prijatno!