Slatki kolač sa sirom i suvim grožđem

Slatki kolač sa sirom i suvim grožđem
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

Za testo: mera je čaša od 2,5 dl

-3 jaja

-1 čaša šećera

-1 vanilin šećer

-1 čaša ulja

-1 čaša kisele pavlake

-2 pune čaše brašna

-1 prašak za pecivo

-prstohvat soli

Za nadev:

-500 g svežeg, sitnog sira

-2 jaja

-1 čaša kisele pavlake

-6 punih kašika griza

-8 punih kašika šećera

-2 vanilin šećera

-rendana kora od jednog limuna

-150 g suvog grožđa

-nekoliko kašika ruma

Priprema

1.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. U veću činiju staviti šećer, vanilin šećer i jaja i izmutiti penasto. Zatim dodati ostale sastojke za testo i sve dobro promešati mikserom, ili samo varjačom.

2.   Suvo grožđe potopiti u rum, pa ostaviti malo da odstoji i zatim izvaditi i ocediti od ruma. Za pripremu  fila staviti u činiju sve sastojke za fil i lagano izmešati.

3.   U pleh srednje veličine staviti papir za pečenje, ili namazati maslacem i posutu brašnom, pa zatim usuti oko 2/3 smese za testo. Preko toga naneti nadev od sira i siptai ostatak smese za testo. Kašikom pažljivo rasporediti testo da bude po celoj površini pleha.

4.   Staviti da se peče na 200 stepeni oko 30-35 minuta dok ne porumeni. Pred kraj proveriti čačkalicom da li je testo dovoljno pečeno, ako se ne lepi za čačkalicu, kolač je gotov.

5.   Kada se prohladi posuti šećerom u prahu i seći.

6.   Prijatno!