Čokoladni rolat od keksa sa ukusom pomorandže

Čokoladni rolat od keksa sa ukusom pomorandže
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-250 g keksa petit beurre

-oko 100 g mlevenih oraha

-125 g maslaca, ili margarina

-100 g šećera u prahu

-100 g čokolade za jelo i kuvanje

-2 kašike kakaoa

-oko 130 ml sveže ceđenog soka od pomorandže

-rendana kora od jedne pomorandže

Za posipanje:

-2 kašike šećera u prahu

Priprema

1.   Uzeti jednu veću činiju i staviti keks, pa rukom izlomiti, ali ne previše sitno. Orahe iseckati na krupnije komade i dodati u činiju, pa zatim dodati još šećer u prahu, kakao i rendanu koru od pomorandže. Sve ove suve sastojke izmešati kašikom.

2.   U manji sud staviti maslac, dodati izlomljenu čokoladu i na tihoj vatri, mešati dok se ne rastope.

3.   Skinuti sa vatre i sipati na mešavinu keksa, preliti sokom od pomorandže i kašikom mešajući sve dobro sjediniti.

4.   Staviti u frižder da odstoji jedan sat da malo stegne. Kada se izvadi iz friždera smesa deluje previše čvrsta, ali čim počne da se izrađuje rukom ona omekša taman toliko da će moći fino na kraju da se oblikuje. Dobro izraditi rukom, čvrsto stiskajući masu da se dobro homogenizuje.

5.   Na sto staviti dva veća komada providne folije, zatim smesu podeliti na dva dela i rasporediti ih na foliju u obliku salame.

6.   Sada čvrsto umotati u foliju, zatvoriti krajeve i rukom dobro stisnuti smesu sa svih strana, koliko može, da bude što čvršća. Zatim na stolu još smesu oblikovati, okretanjem na stolu da dobije lep, valjkasti oblik.

7.   Spakovati u providnu foliju i ostaviti u frižderu, barem nekoliko sati, ili preko noći.

8.   Uvaljati posle u sitan šećer, rukom naneti na celu površinu da bude sa spolja bela i očistiti od viška šećera. Zatim seći na komade debljine oko 1cm.

9.   Prijatno!