Zapečeni pire krompir iz rerne-fin i kremast sa belim lukom
Potrebni sastojci
-1,5 kg krompira
-2 pune kašike kisele pavlake
-2 kašike krem sira
-2 češnja belog luka
-1 puna kašikica soli
-1/4 kašikice mlevenog bibera
-2-3 kašike rastopljenog maslaca
-0,5 kašikice mlevene crvene paprike
Priprema
1.
Krompir oljuštiti, oprati, iseći na kocke i staviti da se kuva u posoljenoj vodi. Kuvati oko 30 minuta, pa procediti od vode i izgnječiti. Za to vreme dok se krompir kuva beli luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati. Već kad je krompir blizu kraja kuvanja može se uključiti rerna na 200 stepeni da se greje.
2.
Krompiru dodati kiselu pavlaku, krem sir, sitno iseckan beli luk, so i biber i napraviti pire krompir. Dobro izmešati da se dobije fina smesa. Maslac istopiti na tihoj vatri, pa na dno jedne manje posude za pečenje sipati jednu kašikicu. Nakon toga prebaciti pire krompir u posudu, ravnomerno rasporediti i gore posuti crvenom mlevenom paprikom.
3.
Gore preko toga krompir preliti sa ostatkom istopljenog maslaca, ravnomerno, preko cele površine.
4.
Staviti da se peče na 200 stepeni oko 15-20 minuta, dok blago ne porumeni.
5.
Poslužiti toplo kao prilog uz razna jela, pečenja i salatu po želji.
6.
Prijatno!