Sočno, lepo pečeno praseće i jareće pečenje
Priprema
1. Praseće i jareće meso oprati, ocediti od vode, pa staviti u pripremljen veći i dublji sud, ili pleh. Začine izmešati, pa meso dobro utrljati sa mešavinom začina sa svih strana i onda okrenuti da koža bude okrenuta ka gore. Pokriti providnom folijom i ostaviti u frižderu preko noći.
2. Uključiti rernu na 200 stepeni i izvaditi meso iz friždera. Preliti sa uljem, ili namazati sa mašću sa svih strana i između sipati vode ravnomerno okolo mesa. Sud za pečenje pokriti sa aluminijumskom folijom, tako da sa svih strana bude dobro zatvoren da ne izlazi para. Tako pripremljeno meso staviti u zagrejanu rernu da se peče.
3. Peći oko 1 sat i onda izvaditi sud iz rerne i skinuti foliju. Foliju skidati pažljivo, jer izlazi vruća para iz suda. Pečenje sada prelivati sa sokom od pečenja i ponovo vratiti u rernu. Posle 30 minuta jaretina je već pečena, pa izvaditi sud i jareće meso staviti na tacnu. Prasetinu vratiti u rernu i ostaviti još 30-45 minuta, sve dok ne bude kožica rumena i fino hrskava. Jaretina se peče ukupno oko 1 sat i 30 minuta, a prasetina oko 2 sata i 30 minuta.
4. Praseće pečenje izvaditi na tacnu i ostaviti da se prohladi, pa iseći na parčade. Poslužiti sa prilogom i salatom, po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 2,5 kg prasetine
-oko 1-1,5 kg jaretine
-so, po potrebi
-1 puna kašikica bibera
-1 puna kašika vegete
-oko 1 dl ulja, ili 2 pune kašike masti
-1,5 dl vode