Prhke štrudlice sa makom i orasima

Prhke štrudlice sa makom i orasima
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Izmrviti svež kvasac i staviti u šolju, pa dodati kašikicu šećera, zatim ugrejati mleko i sa mlakim mlekom preliti. Promešati i ostaviti desetak minuta da nadođe. U veću činiju staviti brašno, dodati so i šećer, pa promešati. Zatim u brašno dodati maslac isečen na kocke. Rukom dobro izraditi brašno sa maslacem, izmrviti, spojiti.

2.   Zatim u činiju sipati nadošli kvasac i dodati ostale sastojke. U činiji dobro izraditi testo,  sjediniti sve sastojke da se dobije testo srednje mekoće. Zatim još izraditi rukom na pobrašnjenom stolu, pa umotati u providnu foliju i ostaviti u frižderu da odstoji oko 1-2 sata.

3.   U međuvremenu spremiti fil. U jednu činiju staviti mleveni mak u drugu mlevene orahe. Zatim u jedan manji sud sipati ukupnu količinu mleka, šećera i vanil šećera za oba fila, pa dobro sve promešati. Staviti na vatru da se greje i mešati da se istopi šećer, pa sačekati da provri i tada skinuti sa vatre. Vruće mleko još jednom promešati, pa pola količine preliti preko maka, a drugu polovinu preko oraha i izmešati. Dodati u oba fila griz, pekmez, rendanu limunovu koru i izmešati, stiskajući kašikom da se dobro spoje sastojci za fil. Fil ostaviti da se skroz ohladi.

4.   Testo izvaditi iz friždera i staviti na sto, pa podeliti na 4 obgice, za 4 štrudlice. Fil od maka i od oraha podeliti na 2 dela. Razviti obgice, ali ne previše tanko i naneti fil, pa umotati čvrsto. Krajeve štrudlice stisnuti, spojiti da ne iscuri fil.  Napraviti dve štrudlice sa makom i dve sa orasima.

  

5.   Prebaciti ih na pleh koji je obložen papirom za pečenje, namazati umućenim jajima i ostaviti da odstoje tako u plehu 30 minuta. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Pre nego što se stave štrudlice na pečenje još jednom ih namazati sa jajima. Peći na 200 stepeni oko 25-30 minuta, dok lepo ne porumene, do zlatnosmeđe boje.

6.   Kada se ohlade posuti sa prah šećerom i iseći. Mogu da stoje i više dana na hladnom mestu.

7.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za testo:

-750 g brašna

-370 g maslaca, ili maragarina

-100 g šećera u prahu

-0,5 kašikice soli

-2 dl mleka

-30 g svežeg kvasca

-4 žumanaca

-rendana kora od limuna

-1 vanil šećer

Za premazivanje:

-1 jaje

Sastojci za fil od maka i od oraha:

-300 g mlevenog maka, ili oraha

-300 g šećera

-2 vanil šećera

-1,5 dl mleka za fil od maka;  1 dl mleka za fil od oraha

-2 pune kašike griza

-1 puna kašika pekmeza od kajsije

-rendana kora od jednog limuna