Rolovan svinjski file sa dimljenom slaninom u rerni
Priprema
1. Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje. Komade svinjskog filea oprati, pa ocediti od vode. Zatim svaki komad sa svih strana posoliti i pobiberiti i dobro utrljati začine u meso.
2. Komadi slanine za pripremu ovog recepta treba da su tanko isečeni. Sa svakog komada slanine pomoću malog nožića odseći kožuru i izbrojati koliko ih ima, da bi bilo dovoljno za umotavanje svih komada mesa. Poređati slaninu na kuhinjsku dasku, pa preko toga na jedan kraj staviti meso i onda čvrsto umotati file, celom dužinom u slaninu. Umotano meso staviti u vatrostalnu posudu, ili u keramičku posudu za pečenje tako da spojevi slanine budu okrenuti nadole. Ovako pripremljen file se može odmah peći, ali najbolje je da odstoji nekoliko sati, ili preko noći u frižderu pokriveno sa providnom folijom, a sutradan samo peći.
3. Kada je već rerna ugrejana na 200 stepeni u vatrostalnu posudu između mesa sipati ravnomerno, svuda okolo, malo belog vina i malo vode. Preliti sa nekoliko kašika ulja i staviti meso da se peče, oko 1 i po sat, u zavisnosti od količine i debljine mesa. Peći sve dok višak vode ne ispari i slanina lepo ne porumeni.
4. Pečeno meso izvaditi na tacnu i ostaviti da se prohladi, pa tek onda seći. Poslužiti sa pečenim krompirom, pire krompirom, sosom i salatom, po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1 kg svinjskog filea ( 3 manja komada )
-oko 200-300 g tanko sečene, dimljene slanine
-so, po potrebi ( oko 3 pune kašikice )
-sveže mleveni biber, po potrebi
-0,5 dl vode
-0,5 dl suvog, belog vina
-2-3 kašike ulja