Mekan i sočan krompir sa belim lukom iz rerne

Mekan i sočan krompir sa belim lukom iz rerne
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Krompir i beli luk oljuštiti i oprati. Zatim krompir iseći na kolutove, ali ne previše tanke, oko 5-6 mm debljine i staviti u veću činiju. Beli luk sitno iseći, ili izgnječiti i ubaciti u činiju sa krompirom. Posoliti i pobiberiti, pa kašikom ili rukom promešati.

2.   Pripremiti jednu manju vatrostalnu, ili keramičku posudu za pečenje, ili manji sud u kome će moći da se peče krompir i namazati dno i zidove suda maslacem, ili margarinom. Krompir sada prebaciti u sud i ravnomerno rasporediti po celoj površini suda. U jednu manju šerpicu sipati pavlaku za kuvanje, mleko i dodati maslac, pa sve otopiti na tihoj vatri. Nakon toga skinuti sa vatre i preliti preko krompira. Odozgore posuti sa malo sveže mlevenom čili paprikom.

3.   Staviti da se peče u rernu na 200 stepeni i peći oko 35-40 minuta, dok blago ne porumeni.

4.   Poslužiti uz pečeno meso, barenu, ili pečenu šunku, roštilj i neku salatu, po želji.

5.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-oko 1,5 kg krompira

-2 dl pavlake za kuvanje

-1 dl mleka

-40 g maslaca ( ili margarina )

-3-4 većeg čena belog luka

-1,5 ravne kašikice soli

-sveže mleveni biber, po ukusu ( oko 0,5 kašikice )

-malo mlevene čili paprike

-1 kašikica maslaca za mazanje suda za pečenje