Mekan i sočan krompir sa belim lukom iz rerne

Priprema
1. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Krompir i beli luk oljuštiti i oprati. Zatim krompir iseći na kolutove, ali ne previše tanke, oko 5-6 mm debljine i staviti u veću činiju. Beli luk sitno iseći, ili izgnječiti i ubaciti u činiju sa krompirom. Posoliti i pobiberiti, pa kašikom ili rukom promešati.
2. Pripremiti jednu manju vatrostalnu, ili keramičku posudu za pečenje, ili manji sud u kome će moći da se peče krompir i namazati dno i zidove suda maslacem, ili margarinom. Krompir sada prebaciti u sud i ravnomerno rasporediti po celoj površini suda. U jednu manju šerpicu sipati pavlaku za kuvanje, mleko i dodati maslac, pa sve otopiti na tihoj vatri. Nakon toga skinuti sa vatre i preliti preko krompira. Odozgore posuti sa malo sveže mlevenom čili paprikom.
3. Staviti da se peče u rernu na 200 stepeni i peći oko 35-40 minuta, dok blago ne porumeni.
4. Poslužiti uz pečeno meso, barenu, ili pečenu šunku, roštilj i neku salatu, po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1,5 kg krompira
-2 dl pavlake za kuvanje
-1 dl mleka
-40 g maslaca ( ili margarina )
-3-4 većeg čena belog luka
-1,5 ravne kašikice soli
-sveže mleveni biber, po ukusu ( oko 0,5 kašikice )
-malo mlevene čili paprike
-1 kašikica maslaca za mazanje suda za pečenje