Fine i kremaste princes krofne

Fine i kremaste princes krofne
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.  Uključiti rernu da se greje. U sud sipati vodu i ulje, pa staviti da se greje do ključanja. Kada provri ostaviti da dobro vri 1-2 minuta. Tada skinuti sa vatre, dodati brašno i so, pa vratiti da se kuva na tihoj vatri. Sve vreme se testo mora mešati polako, oko 2-3 minuta, sve dok ne počne da se odvaja od zidova. Kada testo već počne polako da se lepi i za dno suda tada sud skinuti sa vatre. Ostaviti testo da se prohladi, pa zatim dodavati u sud jedno, po jedno jaje. Svaki put kada se jaje doda u smesu za testo sve dobro izmešati, da se jaje spoji sa brašnom i da se dobije jedna fina, homogena smesa. Ovo testo se dosta teško meša, može se mešati i ručno sa varjačom, ili sa mikserom.

2.   Kada su sva jaja dodata i smesa za testo je spremljeno, tada spremiti pleh za pečenje. Obložiti ga papirom za pečenje, ili namazati margarinom. Pomoću dve kašike vaditi testo i krofnice ređati na papir. Za manje krofnice vaditi testo malo veće od veličine oraha, a po želji se mogu praviti i veće, onda staviti više testa. Između krofni ostavljati razmak 2-3 cm. Kada su sve krofne u plehu tada pomoću dve kašike još fino oblikovati ih tako da imaju vrh.

3.   Staviti ih da se peku u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peći ih oko 30-35 minuta i za vreme pečenja ne otvarati vrata od rerne, jer hoće testo da splasne, da se spusti. Peći ih dok dobro ne porumene, da budu reš pečene, da imaju jaču boju.

4.   U međuvremenu dok se krofne peku pripremiti fil. Jaja razbiti i odvojiti žumanca od belanaca u dve činije. U činiju sa belancima i u činiju sa žumancima dodati po 5 punih kašika šećera. Zatim belanca sa šećerom umutiti u čvrstu penu. Žumanca sa šećerom umutiti penasto, pa dodati brašno i dobro izmešati da nema grudvica. Zatim od ukupne količine mleka za fil oduzeti oko 2 dl i sipati u smesu žumanaca da se razredi i dobro sve sjediniti.

5.   U ostatak mleka od 8 dl dodati 3 pune kašike šećera i 3 vanilin šećera, pa staviti da se greje. Kada mleko proključa smanjiti vatru da umereno vri i sipati smesu od žumanaca, pritom sve vreme mešati. Kuvati fil 10 minuta, da vri na blagoj vatri, ali sve vreme mešati, jer je gusta smesa i u početku se lako hvata za dno. Kada je fil od žumanaca skuvan skinuti sa vatre i dodati maslac, pa ga rastopiti mešajući. Nakon toga ubaciti čvrstu penu od belanaca i sada blago okretajući fil, polako mešati da se sve sjedini.

6.   Ostaviti fil da se prohladi. Za to vreme krofnice preseći i skinuti im poklopce. Filovati ih sa ohlađenim filom i posle im vratiti poklopce. Fil stavljati u šupljinu krofni, ali i iznad toga, koliko god može da se stavi. Fil je dovoljno čvrst, pa može se dosta staviti. Gore ih posuti sa prah šećerom i držati ih u frižderu.

7.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za testo:

-150 g ulja

-225 g vode

-210 g brašna

-7 jaja

-prstohvat soli

Za fil:

-5 jaja

-1 l mleka

-13 punih kašika šećera

-3 vanilin šećera

-5 jako punih kašika brašna  ( koliko može da stane na kašiku )

-100 g maslaca, ili margarina