Pečeni šaran i fileti soma iz rerne sa krompir salatom

Pečeni šaran i fileti soma iz rerne sa krompir salatom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

Priprema za pečeni šaran i filete soma iz rerne:

1.   Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje. Isečene komade šarana i filete soma oprati i staviti na kuhinjski papir da se ocede od vode. Zatim ih začiniti sa mešavinom soli, vegete i bibera, sa obe strane dobro utrljato začine u meso. Nakon toga preliti ih sa sokom od limuna i ostaviti da odstoje malo. U međuvremenu uzeti jedan veći pleh i pripremiti za pečenje, obložiti ga sa papirom za pečenje.

2.   U jednu činiju staviti brašno i prezle, a zatim dodati mlevenu papriku, malo sveže mlevenog bibera i sitno seckanog peršunovog lista. Sve to promešati dobro i sada komade ribe, jednu po jednu uvaljati u ovu mešavinu sa obe strane i ređati u pripremljen pleh.  Gore preliti sa nekoliko kašika ulja i staviti ribu da se peče.

3.   Peći na 200 stepeni oko 30 minuta, dok riba lepo ne porumeni. Tada izvaditi na tacnu, poprskati sa malo limunovog soka i poslužiti toplo sa krompir salatom.

Priprema krompir salate:

1.   Za krompir salatu oprati krompir i staviti da se kuva u posoljenoj vodi, sa dodatkom oko pola kašikice soli. Kada provri kuvati poklopljeno oko 30-45 minuta u zavisnosti od veličine krompira. Tada pod mlazom hladne vode ohladiti, pa izvaditi iz vode. Ostaviti još oko 30 minuta da odstoji i da se dobro ohladi, da se ne raspadne prilikom mešanja. Jaja skuvati da budu tvrdo kuvana oko 10 minuta, pa ih ohladiti. Crni luk oljuštiti i oprati.

2.   Sada uzeti jednu veću činiju, pa obaren krompir oljuštiti, iseći na kolutove i staviti u činiju. Jaja oljuštiti, pa iseći isto na kolutove, ili veće kocke i dodati na krompir. Crni luk iseckati na kockice, pa i to ubaciti u činiju sa krompirom. Zatim to sve promešati, pa začiniti. Posoliti, pobiberiti, zatim dodati maslinovo, ili suncokretovo ulje, nekoliko kašika sirćeta i sve dobro promešati.

3.   Pre posluženja salatu preliti sa malo limunovog soka, pa lagano promešati. Dekorisati sa ljubičastim lukom, ili seckanim peršunovim lišćem. Poslužiti krompir salatu uz pečenu ribu.

4.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Sastojci za pečeni šaran i filete soma:

Oko 0,5 kg fileta soma, oko 1 kg  šarana (isečenih na tanje parčade ), 4-5 pune kašike prezli, 4 pune kašike brašna, 1 puna kašika crvene paprike, malo sitno seckanog peršunovog lista, so i vegeta po ukusu, bibera po ukusu, ceđen sok od jednog limuna i nekoliko kašika ulja.

Sastojci za krompir salatu:

Oko 1,5 kg krompira, 3 glavice crnog luka ( ili ljubičastog luka ), 3 jaja, 3 kašike sirćeta, 4-5 kašika maslinovog, ili suncokretovog ulja, 1,5 ravne kašikice soli, bibera po ukusu i 1-2 kašike ceđenog soka od limuna.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *