Ukusna čorba od graška sa dimljenom slaninom i knedlama
Priprema
1. Povrće oljuštiti, oprati, pa koren peršuna i šargarepu iseći na veće kocke, a crni luk sitnije iseckati. Dimljenu slaninu oprati u toploj vodi, pa iseći na manje komadiće. Za pripremu čorbe može se koristiti svež grašak, koji onda prvo očistiti i oprati, ili zamrznuti koji je već pripremljen. Peršun list oprati i iseckati i podeliti na tri dela. Jedan deo ubaciti da se dinsta zajedno sa povrćem, drugi deo staviti u čorbu na kraju kuvanja, a jedan deo iskoristiti za pravljenje knedlica.
2. U veći sud u kojoj će se kuvati čorba prvo ubaciti isečenu slaninu i crni luk, pa preliti sa nekoliko kašika ulja i na tihoj vatri propržiti nekoliko minuta, samo toliko da luk malo omekša, a slanina se malo zapeče. Posle toga dodati svo povrće, koren peršuna, šargarepu, grašak i jedan deo seckanog peršunovog lista. Sve to sada promešati i mešajući dinstati na laganoj vatri oko 5-10 minuta. Ako se koristi svež grašak za vreme dinstanja dodati i nekoliko kašika vode, a ako se čorba priprema sa zamrznutim graškom, onda će grašak pustiti dovoljno tečnosti.
3. Nakon toga posuti povrće brašnom i dobro promešati nekoliko puta. Posle toga posuti crvenom paprikom, promešati dobro i odmah naliti vodom. Sve još jednom promešati sa vodom zajedno i pojačati vatru da čorba provri. U međuvremenu začiniti, posoliti i pobiberiti. Kada provri smanjiti vatru i sačekati da počne tiho da vri, pa tek onda poklopiti i ostaviti tiho da vri poklopljeno oko 30-40 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati knedlice od brašna i jaja. Kašikicu umočiti u čorbu, pa onda vaditi knedlice sa vrhom male kašikice i spuštati u čorbu koja vri. Zatim ostaviti čorbu da vri još 10 minuta. Kada je čorba gotova ubaciti drugi deo seckanog peršunovog lista. Pre posluženja dekorisati sa peršunovim listom, ili seckanim mladim lukom.
4. Prijatno!
Priprema knedlica:
1. U manjoj činiji umutiti jaje viljuškom, pa posoliti i pobiberiti. Zatim dodati brašno i seckan peršunov list, pa dobro izraditi. Treba smesa za knedlice da bude čvršća, ali ne previše, da se lako može mešati kašikom. Brašno dodavati postepeno, pa mešati. Ako je smesa previše gusta, onda dodati 1-2 kašike hladne vode. Ali ako je retka, onda još malo brašna dodati da bude odgovarajuće gustine.
Potrebni sastojci
Za čorbu:
-400-500 g graška ( svežeg, ili zamrznutog )
-oko 300 g dimljene slanine
-1 glavica crnog luka
-3-4 šargarepe
-1 veći koren peršuna
-1 veza peršunovog lista
-1 puna kašika brašna
-2 pune kašikice crvene paprike
-oko 2 l vode
-2 ravne kašikice soli
-2 pune kašikice vegete
-0,5 kašikice bibera
-3-4 kašike ulja
Za knedlice:
-1 jaje
-3-4 pune kašike brašna
-seckan peršunov list
-0,5 kašikice soli
-malo bibera