Pirinač sa piletinom u rerni

Pirinač sa piletinom u rerni
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Batake i pileću džigericu oprati i ocediti od vode. Pirinač sipati u jednu činiju, oprati u hladnoj vodi, pa isto ocediti od vode. Šargarepu, koren peršuna, crni luk i mladi crni luk oljuštiti, oprati, pa crni luk iseći na veće kockice, a šargarepu i koren peršuna na kolutove. Peršun list sitno iseckati.

2.   Uzeti jedan veći i dublji pleh, ili vatrostalnu, ili zemljanu posudu, pa dno posude malo nauljiti, ili namazati maslacem. U činiju sa pirinčem dodati iseckan crni luk, šargarepu, koren peršuna i peršunov list, pa sve promešati. Pirinač kašikom prebaciti u pleh i rasporediti ravnomerno po celoj površini pleha.

3.   U šolju sipati 2 dl tople vode, pa dodati so i vegetu i mešajući rastopiti začine  u vodi, pa tek onda preliti preko pirinča, po celoj površini. Zatim još uzeti pleh i dobro protresti da se sve izmeša ravnomerno. Pirinač sada odozgore pobiberiti i posuti sa malo sveže mlevene čili paprike. Preko pirinča poređati batake, a između bataka džigericu, pa onda sve politi sa 5 dl vode, ravnomerno preko mesa i pirinča, tako da sve pliva u vodi. Piletinu koja viri iz vode samo odozgore začiniti sa mešavinom soli i vegete, pa kašikom utrljati začine u meso. Na kraju još posuti gore sa malo bibera i mlevenom čili paprikom, pa nakon toga i batake i pirinač odozgore preliti sa nekoliko kašika ulja.

4.   Staviti da se peče na 200 stepeni i otprilike na polovini vremena pečenja, kada već pirinač upije vodu, sud izvaditi iz rerne i sve još preliti sa pavlakom za kuvanje. Vratiti sud u rernu i peći do kraja, ukupno oko 45-60 minuta, dok sve blago ne porumeni.

5.   Poslužiti u posudi u kome se pekla piletina, ili servirati u većoj činiji, uz sos od paradajza i salatu, po želji.

6.   Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-4-5 pilećih bataka sa karabatkom

-oko 250 g pileće džigerice

-1,5 šolje pirinča ( šolja od 2,5 dl )

-1 veća glavica crnog luka

-2-3 struka mladog luka, po želji

-1 veća šargarepa, ili 2 manje

-1 koren peršuna

-peršunov list

-7 dl vode

-3 dl pavlake za kuvanje

-5-6 kašika ulja

Začini za pirinač:

-1 ravna kašikica soli

-2 pune kašikice vegete

-0,5 kašikice bibera

-na vrh kašikice mlevene čili paprike

Začini za piletinu:

-1 kašikica mešavine soli i vegete