Jednostavan sos od paradajza sa peršunom

Priprema
1. Peršun list oprati i iseckati. U manji sud sipati nekoliko kašika ulja, pa staviti na tihu vatru da se malo ugreje. Odmah dodati brašno, pa promešati. Ako nema dovoljno ulja da se brašno i ulje sjedine, onda dodati još 1-2 kašike, po potrebi. Sve kratko propržiti, sve vreme mešajući i paziti da zaprška ne potamni previše. Tada u sud ubaciti polovinu količine seckanog peršunovog lista, drugi deo ostaviti sa strane, pa ubaciti pri kraju kuvanja.
2. Zatim sipati sok od paradajza i dodati hladnu vodu, pa sve zajedno dobro promešati. Malo pojačati vatru da sos provri i u međuvremenu začiniti, posoliti, pobiberiti i dodati šećer. Mešati stalno dok ne provri i onda smanjiti temperaturu da tiho vri. Na tihoj temperaturi, da polako vri kuvati 15-20 minuta, sve dok se sos ne zgusne. Za to vreme sos od paradajza s vremena na vreme, ali često treba promešati, jer veoma lako se lepi za dno suda. Pri kraju kuvanja dodati drugi deo seckanog peršunovog lista i probati sos, pa ako je potrebno još začiniti malo, po ukusu.
3. Poslužiti uz bareno i pečeno meso, uz baren i pečen krompir, pirinač, testeninu, ili po želji.
4. Prijatno!
Potrebni sastojci
-0,5 l soka od paradajza
-2,5 dl vode
-4-5 kašika ulja
-2 pune kašike brašna
-0,5 veze peršunovog lista
-1 puna kašikica soli
-2 ravne kašike šećera
-malo bibera, po ukusu