Musaka od šargarepe i krompira sa mlevenim mesom

Musaka od šargarepe i krompira sa mlevenim mesom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Krompir, crni luk i šargarepu oljuštiti, oprati, pa krompir i šargarepu iseći na tanje kolutove, a crni luk iseckati, ali ne previše sitno. Krompir i šargarepu sada staviti u jednu veću činiju, pa posoliti i pobiberiti i rukom dobro promešati. Dimljenu slaninu iseći na veće, ili manje komadiće, po želji. Mleveno meso staviti u tiganj, ili manji sud u kome će se dinstati.

2.   Na meso dodati seckan crni luk i komadiće slanine. Zatim posoliti i pobiberiti, pa preliti sa 2-3 kašike ulja i staviti na vatru da se kratko prodinsta. Mešati sve vreme i dinstati na srednjoj vatri oko 5-10 minuta. Na kraju dodati mlevenu crvenu papriku i promešati.

3.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Uzeti jedan dublji pleh, srednje veličine, pa dno pleha namazati sa 1-2 kašike ulja, ili malo masti. Nakon toga sipati u pleh polovinu količine krompira i šargarepe tako da prekrije dno pleha. Preko toga sipati dinstano meso i rasporediti po celoj površini. Zatim preko mesa poređati drugu polovinu krompira i šargarepe.

4.   Pripremiti preliv, u manjoj činiji  jaja malo umutiti viljuškom, pa u to sipati mleko i promešati. Zatim preliv sipati preko gornjeg sloja krompira, ravnomerno, po celoj površini. Odozgore još preliti sa 2-3 kašike ulja i staviti musaku u rernu da se peče. Peći na 200 stepeni oko 45 minuta, sve dok lepo ne porumeni.

5.   Poslužiti uz kiselo mleko, kupus salatu, paradajz salatu, ili po želji.

6.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-250 g mlevenog svinjskog mesa

-250 g mlevenog junećeg mesa

-oko 250 g dimljene slanine

-oko 1,5 kg krompira

-2 glavice crnog luka

-3 šargarepe

-oko 5-6 kašika ulja

Začini za meso:

-1 puna kašikica soli

-0,5 kašikice bibera

-0,5 kašikice crvene mlevene paprike

Začini za krompir i šargarepu:

-2 ravne kašikice soli

-malo sveže mlevenog bibera

Za preliv:

-3 jaja

-2 dl mleka

-malo bibera