Hrskav i pikantan pečeni krompir sa ljuskom
Priprema
1. Krompir za ovaj recept ne treba ljuštiti, već se peče sa ljuskom. Krompir se dobro opere, oriba pod mlazom hladne vode. Ljusku krompira dobro istrljati rukom da se skine sva nečistoća. Zatim odseći nožem i odstraniti sa ljuske krompira tamne fleke i oštećenja koje se sa pranjem ne mogu skinuti. Za pripremu ovog jela birati zdrav krompir sa tankom, glatkom ljuskom. Nakon toga krompir sa ljuskom zajedno iseći na kocke, kolutove, ili po želji, ali da isečeni komadi krompira ne budu previše tanki. Staviti u jednu činiju, pa posuti brašnom i zatim rukom dobro promešati da se brašno podjednako zalepi za svaki komad krompira.
2. U tiganj sipati ulje, pa staviti da se greje na srednju temperaturu. Kada se ulje dobro ugreje, ali da ne bude previše vruće, ubaciti isečene komade krompira sa ljuskom i peći. Kada već krompir počinje polako da se peče tada i promešati, pažljivo okretajući i izdići sa dna ako se neki komad zalepio. Nakon toga do kraja pečenja još nekoliko puta okretati krompir da se ravnomerno zapeče.
3. Peći oko 15 minuta i kada je krompir pečen i lepo već porumeni rešetkastom kašikom vaditi u jednu činiju. Posoliti i pobiberiti po ukusu i posuti sa sveže mlevenom čili paprikom, pa sve sad zajedno dobro promešati.
4. Poslužiti toplo uz pečeno meso, sos i salatu po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1,2-1,5 kg krompira u ljusci
-1 ravna kašika brašna ( pšeničnog, ili kukuruznog )
-0,5 kašikice soli
-bibera, po ukusu
-mlevene čili paprike, po ukusu
-Za pečenje:
-oko 3 dl ulja, po potrebi