Zimski kompot-topli napitak od jabuka i suvih šljiva
Priprema
1. Jabuke oprati, pa oljuštiti i ošistiti od semenki. Zatim iseći na krupnije kocke, ili kriške i staviti u jedan sud u kome će se kuvati kompot. Suve šljive oprati u toploj vodi, pa dodati na jabuke. Sve preliti vodom, pa dodati šećer, vanilin šećer i štapić cimeta i sve dobro promešati. Količina šećera koja će se dodati za kompot zavisi od toga koliko su kisele jabuke. Zbog toga dodati pola količine šećera na početku, a pred kraj kuvanja probati kompot i po ukusu pošećeriti.
2. Staviti da se kuva i kada kompot provri, smanjiti vatru i kuvati na umerenoj temperaturi, tiho da vri oko 10 minuta, odnosno dok voće ne omekša. Ne treba sačekati da jabuka previše omekša, već čim počne malo da omekšava kompot je gotov. Zavisi od vrste jabuka, pa posle 5 minuta kuvanja proveriti mekoću. Za vreme kuvanja ne treba mešati. Kada se kompot skuvao skinuti sa vatre i izvaditi cimet štapić. Ostaviti da se malo prohladi, pa onda dodati isečene kolutiće od pola limuna.
3. Sipati u manje činije i poslužiti topao, ili hladan, po ukusu. Sok od kompota može se poslužiti u čaši kao hladan, ili topli napitak.
4. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-3-4 veće jabuke
-oko 1,5 l vode
-3-4 pune kašike šećera
-1 vanilin šećer
-1 štapić cimeta
-pola limuna