Pečena dimljena svinjska butkica sa krompirom i lukom u rerni
Priprema
1. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Butkicu oprati u toploj vodi, pa ocediti od vode i staviti u veći i dublji sud, ili u pekač sa poklopcem. Crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa iseći krupno. Krompir oljuštiti i oprati, ali ako je sa tankom ljuskom onda samo dobro oprati i sa ljuskom zajedno iseći na krupnije komade. Ako je krompir jako velik, onda na četvrtine, a ako je manji, onda seći samo na polovine. Krompir staviti u činiju, pa začiniti samo vegetom i biberom i dobro promešati.
2. U dublji sud odgovarajuće veličine staviti butkicu, pa sa većim prstohvatom soli i bibera malo začiniti sa obe strane. Nakon toga butkicu okrenuti tako da kožica bude sa gornje strane i zatim okolo butkice poređati krupne komade crnog i belog luka. Sada okolo butkice prvo sipati vode ravnomerno sa svih strana i nakon toga i butkicu i luk preliti sa nekoliko kašika ulja.
3. Posudu pokriti sa poklopcem, ili sa aluminijumskom folijom i staviti butkicu u rernu da se peče na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Foliju pritisnuti čvrsto za sud da ne izlazi para, a kasnije kada se skida skinuti polako i pažljivo, jer izlazi vruća para.
4. Posle 30-40 minuta posudu izvaditi iz rerne i otklopiti, skinuti poklopac, ili foliju. Oko butkice preko luka sada poređati krompir, pa promešati krompir sa lukom, a i butkicu preliti sa sokom od pečenja. Sve još malo pobiberiti sa sveže mlevenim biberom. Sada vratiti sud u rernu i nastaviti pečenje još oko 6o minuta.
5. Kada gornja strana butkice lepo porumeni izvaditi je na tacnu. Krompir takođe izvaditi i staviti pored butkice, ili na drugi tanjir. Ako krompir još nije dovoljno porumeneo i želimo jaču boju krompira, onda nakon toga kada se butkica izvadi, krompir rasporediti po celoj površini suda i vratiti još u rernu da se peče oko 15 minuta, zatim izvaditi.
6. Butkicu i krompir poslužiti uz sos od paradajza, ili neki drugi sos i salatu, po želji.
7. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za butkicu:
-oko 1,5 kg dimljene svinjske butkice
-3-4 veće glavice crnog luka
-1 glavica belog luka
-veći prstohvat soli
-malo sveže mlevenog bibera
-1 dl vode
-5-6 kašika ulja, ili 1 puna kašika masti
Za krompir:
-oko 1-1,5 kg krompira
-1 ravna kašikica vegete
-bibera, po ukusu