Pečena dimljena svinjska butkica sa krompirom i lukom u rerni

Pečena dimljena svinjska butkica sa krompirom i lukom u rerni
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Butkicu oprati u toploj vodi, pa ocediti od vode i staviti u veći i dublji sud, ili u pekač sa poklopcem. Crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa iseći krupno. Krompir oljuštiti i oprati, ali ako je sa tankom ljuskom onda samo dobro oprati i sa ljuskom zajedno iseći  na krupnije komade. Ako je krompir jako velik, onda na četvrtine, a ako je manji, onda seći samo na polovine. Krompir staviti u činiju, pa začiniti samo vegetom i biberom i dobro promešati.

2.   U dublji sud odgovarajuće veličine staviti butkicu, pa sa većim prstohvatom soli i bibera malo začiniti sa obe strane. Nakon toga butkicu okrenuti tako da kožica bude sa gornje strane i zatim okolo butkice poređati krupne komade crnog i belog luka. Sada okolo butkice prvo sipati vode ravnomerno sa svih strana i nakon toga i butkicu i luk preliti sa nekoliko kašika ulja.

3.   Posudu pokriti sa poklopcem, ili sa aluminijumskom folijom i staviti butkicu u rernu da se peče na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Foliju pritisnuti čvrsto za sud da ne izlazi para, a kasnije kada se skida skinuti polako i pažljivo, jer izlazi vruća para.

4.   Posle 30-40 minuta posudu izvaditi iz rerne i otklopiti, skinuti poklopac, ili foliju. Oko butkice preko luka sada poređati krompir, pa promešati krompir sa lukom, a i butkicu preliti sa sokom od pečenja. Sve još malo pobiberiti sa sveže mlevenim biberom. Sada vratiti sud u rernu i nastaviti pečenje još oko 6o minuta.

5.   Kada gornja strana butkice lepo porumeni izvaditi je na tacnu. Krompir takođe izvaditi i staviti pored butkice, ili na drugi tanjir. Ako krompir još nije dovoljno porumeneo i želimo jaču boju krompira, onda nakon toga kada se butkica izvadi, krompir rasporediti po celoj površini suda i vratiti još u rernu da se peče oko 15 minuta, zatim izvaditi.

6.   Butkicu i krompir poslužiti uz sos od paradajza, ili neki drugi sos i salatu, po želji.

7.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za butkicu:

-oko 1,5 kg dimljene svinjske butkice

-3-4 veće glavice crnog luka

-1 glavica belog luka

-veći prstohvat soli

-malo sveže mlevenog bibera

-1 dl vode

-5-6 kašika ulja, ili 1 puna kašika masti

Za krompir:

-oko 1-1,5 kg krompira

-1 ravna kašikica vegete

-bibera, po ukusu

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *