Rolat od keksa i pudinga sa ukusom vanile
Priprema
1. U jednu manju činiju staviti prašak za puding, pa dodati šećer, vanila šećer, ili aromu vanile. Od ukupne količine mleka oduzeti malo i sipati u činiju, pa dobro izraditi sastojke da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da se greje, pa kad počne da vri smanjiti tiho da vri i sipati puding u mleko uz stalno mešanje. Skuvati puding nekoliko minuta i sve vreme mešati. Keks izlomiti na krupnije komade, pa kada se puding malo prohladi dodati izlomljeni keks i promešati.
2. Uzeti kalup za rolat, pa kalup obložiti providnom folijom sa svih strana. Kada se smesa za rolat u potpunosti ohladila na sobnu temperaturu prebaciti je u kalup kašikom i rasporediti po celoj površini ravnomerno. Zatim kašikom još dobro pritisnuti smesu u kalup. Preko toga poređati jedan red keksa i keks isto čvrsto pritisnuti za fil. Nakon toga keks preliti ravnomerno sa hladnim mlekom.
3. Tako pripremljen rolat staviti u frižder da dobro stegne na nekoliko sati, ili da odstoji preko noći. Kalup sa ohlađenim rolatom kada se izvadi iz friždera treba prevrnuti na veću tacnu i tada skinuti providnu foliju. Ovaj kolač se može napraviti i u nekom drugom obliku kalupa, ili u nekom manjem plehu, po istom postupku pripreme. Rolat dekorisati sa šlagom, čokoladnim prelivom, voćem, ili po želji. Zatim iseći i poslužiti uz kafu.
4. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za smesu za rolat:
-2 pudinga od vanile
-7 dl mleka
-4 pune kašike šećera
-3 vanil šećera, ili 1 kašikica aroma vanile
-oko 80-100 g keksa sa čokoladnim prelivom, ili neki drugi keks, po izboru
Za podlogu rolata:
-oko 150 g bebi piškotica, ili neki drugi keks, po izboru
-4 kašike hladnog mleka
Za dekorisanje:
-1 šlag
-malo čokoladnih mrvica, voća, ili po želji