Palačinke sa filom od maka

Palačinke sa filom od maka
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Prvo pripremiti fil od maka. U manji sud staviti mleveni mak, šećer, vanilin šećer i rendanu koru od limuna, pa preliti sa mlekom. Staviti na umerenu vatru i ugrejati mešajući sve vreme i sačekati da provri. Zatim smanjiti vatru i na tihoj vatri da vri, sve vreme mešati i kuvati oko 3-5 minuta, sve dok fil ne dobije željenu gustinu. Ako bi fil bio previše gust, onda dodati još malo mleka, a ako je previše redak, onda još kuvati nekoliko minuta. Zatim skinuti sa vatre i dodati pekmez od kajsije, pa promešati i ostaviti sa strane da se prohladi. Fil treba da je kremast i da se lako meša sa kašikom, jer će se kada se ohladi još zgusnuti.

2.   U činiji prvo umutiti penasto jaja, šećer i vanilin šećer. Zatim dodati so, brašno i mleko, pa izraditi smesu sa žicom za mućenje, ili mikserom da nema grudvica. Nakon toga dodati ostatak mleka, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro promešati da se dobije homogena smesa.

3.   U tiganju ispeći palačinke jednu, po jednu , sve dok se ne utroši smesa za testo. Sipati malo više smese da budu deblje palačinke i peći ih sa obe strane da lepo porumene. Pre nego što se sipa smesa za testo svaki put staviti malo ulja u tiganj, da palačinke budu mekše.

4.   Palačinke namazati sa pripremljenim ohlađenim  filom, pa urolati i ređati na tacnu, ili tanjir.

5.   Mogu se iseći i na veće komade dužine oko 5 cm, pa zatim posuti sa prah šećerom, ili preliti sa čokoladom, po želji.

6.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za smesu za testo:

-4 jaja

-2 pune kašike šećera

-1 vanil šećer

-1 ravna kašikica soli

-15 jako punih kašika brašna ( koliko može da stane na kašiku )

-4 dl mleka

-3 dl kisele vode

-oko 0,5 dl ulja

Za fil od maka:

-200 g samlevenog maka

-3,5 – 4 dl mleka

-5 punih kašika šećera

-2 vanil šećera

-rendana kora od 2 limuna

-1 kašika pekmeza od kajsije, ili neki drugi pekmez, po želji