Palačinke sa filom od maka
Priprema
1. Prvo pripremiti fil od maka. U manji sud staviti mleveni mak, šećer, vanilin šećer i rendanu koru od limuna, pa preliti sa mlekom. Staviti na umerenu vatru i ugrejati mešajući sve vreme i sačekati da provri. Zatim smanjiti vatru i na tihoj vatri da vri, sve vreme mešati i kuvati oko 3-5 minuta, sve dok fil ne dobije željenu gustinu. Ako bi fil bio previše gust, onda dodati još malo mleka, a ako je previše redak, onda još kuvati nekoliko minuta. Zatim skinuti sa vatre i dodati pekmez od kajsije, pa promešati i ostaviti sa strane da se prohladi. Fil treba da je kremast i da se lako meša sa kašikom, jer će se kada se ohladi još zgusnuti.
2. U činiji prvo umutiti penasto jaja, šećer i vanilin šećer. Zatim dodati so, brašno i mleko, pa izraditi smesu sa žicom za mućenje, ili mikserom da nema grudvica. Nakon toga dodati ostatak mleka, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro promešati da se dobije homogena smesa.
3. U tiganju ispeći palačinke jednu, po jednu , sve dok se ne utroši smesa za testo. Sipati malo više smese da budu deblje palačinke i peći ih sa obe strane da lepo porumene. Pre nego što se sipa smesa za testo svaki put staviti malo ulja u tiganj, da palačinke budu mekše.
4. Palačinke namazati sa pripremljenim ohlađenim filom, pa urolati i ređati na tacnu, ili tanjir.
5. Mogu se iseći i na veće komade dužine oko 5 cm, pa zatim posuti sa prah šećerom, ili preliti sa čokoladom, po želji.
6. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za smesu za testo:
-4 jaja
-2 pune kašike šećera
-1 vanil šećer
-1 ravna kašikica soli
-15 jako punih kašika brašna ( koliko može da stane na kašiku )
-4 dl mleka
-3 dl kisele vode
-oko 0,5 dl ulja
Za fil od maka:
-200 g samlevenog maka
-3,5 – 4 dl mleka
-5 punih kašika šećera
-2 vanil šećera
-rendana kora od 2 limuna
-1 kašika pekmeza od kajsije, ili neki drugi pekmez, po želji