Musaka od bundeve i krompira-idealan prilog uz ribu i pečeno meso

Musaka od bundeve i krompira-idealan prilog uz ribu i pečeno meso
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Krompir i bundevu oljuštiti, oprati, pa iseći na krupnije kocke. U veći sud staviti isečen krompir, preliti sa vodom i staviti da se kuva. Posoliti, dodati jednu ravnu kašikicu soli, pa sačekati da voda provri. Ostaviti da se kuva na tihoj vatri 10 minuta, pa nakon toga ubaciti kocke bundeve i sve zajedno kuvati još 10 minuta. Tada procediti od vode, pa vratiti sud još malo koji sekund na toplo da ispari tečnost. Crni luk oljuštiti, oprati, pa iseći na deblje kolutove.

2.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Podmazati jednu vatrostalnu činiju, keramički sud za pečenje, ili jedan pleh odgovarajuće veličine, pa velikom kašikom prebaciti pola količine barenog krompira i bundeve. Rasporediti ravnomerno po celoj površini suda, pa taj red posoliti, pobiberiti i posuti čili paprikom. Zatim prebaciti ostatak barenog krompira i bundeve i preko toga poređati kolutove crnog luka. Sada musaku gore začiniti, ponovo malo posoliti, pobiberiti i posuti sa još malo čili paprike, zatim odozgore preliti sa nekoliko kašika ulja.

3.   Staviti u rernu da se zapeče na 200 stepeni i peći oko 15-20 minuta, sve dok gore blago ne porumeni.

4.   Poslužiti uz ribu, pečeno meso, barenu šunku i neki sos, po želji.

5.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-oko 1 kg krompira

-oko 800 g bundeve

-2 veće glavice crnog luka

-4-5 kašika ulja

-oko 0,5 kašikice sveže mlevenog bibera

-oko 0,5 kašikice sveže mlevene čili paprike

-1 puna kašikica soli za musaku

-1 ravna kašikica soli,  za kuvanje krompira i bundeve