Sočan đuveč sa svinjskim mesom

Sočan đuveč sa svinjskim mesom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Meso i slaninu oprati i ocediti od vode, pa zatim iseći na krupnije kocke. Crni luk oljuštiti, oprati, pa krupnije iseckati. Ako se za pripremu đuveča koristi sveže povrće, onda povrće očistiti, oprati i iseckati. Može se praviti i sa zamrznutim povrćem za đuveč, koje je već spremljeno za pripremu. Količina i vrsta povrća se može kombinovati i po svom izboru.

2.   U veći sud sipati malo ulja, pa dodati iseckan crni luk i komade mesa. Sve zajedno dinstati na tihoj vatri oko 5-10 minuta i povremeno promešati. Ako je potrebno dodati nekoliko kašika vode. Zatim meso posuti crvenom paprikom i promešati na vatri. Sada u sud dodati pripremljeno povrće i seckan peršunov list, pa promešati i nastaviti dinstanje još oko 10 minuta.

3.   Nakon toga sipati  paradajz sok i vodu u toj količini da tečnost tek prekrije meso i povrće. Dodati začine i promešati, pa đuveč staviti da se kuva. Sačekati da provri, pa smanjiti vatru i ostaviti da tiho vri poklopljeno oko 1 sat. Otprilike na polovini kuvanja dodati pirinač i dobro promešati đuveč.

4.   Đuveč poslužiti uz svež hleb,  pavlaku, ili kiselo mleko, ili po želji.

5.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-800 g svinjskog mesa ( od buta, ili krmenadli bez kosti )

-oko 150-200 g dimljene slanine

-oko 800 g povrća ( mešavina, paradajza, paprike, boranije, graška, krompira, ili po želji )

-3 glavice crnog luka

-5 punih kašika pirinča

-oko 2 pune kašike seckanog peršunovog lista

-2 ravne kašikice soli

-2 pune kašikice vegete

-0,5 kašikice bibera

-2 pune kašikice crvene slatke paprike

-na vrh kašikice ljute crvene paprike

-1,5 dl paradajz soka

-oko 8 dl vode

-2-3 kašike ulja

Za posluživanje:

-1 čaša kisele pavlake



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *