Sočan đuveč sa svinjskim mesom

Priprema
1. Meso i slaninu oprati i ocediti od vode, pa zatim iseći na krupnije kocke. Crni luk oljuštiti, oprati, pa krupnije iseckati. Ako se za pripremu đuveča koristi sveže povrće, onda povrće očistiti, oprati i iseckati. Može se praviti i sa zamrznutim povrćem za đuveč, koje je već spremljeno za pripremu. Količina i vrsta povrća se može kombinovati i po svom izboru.
2. U veći sud sipati malo ulja, pa dodati iseckan crni luk i komade mesa. Sve zajedno dinstati na tihoj vatri oko 5-10 minuta i povremeno promešati. Ako je potrebno dodati nekoliko kašika vode. Zatim meso posuti crvenom paprikom i promešati na vatri. Sada u sud dodati pripremljeno povrće i seckan peršunov list, pa promešati i nastaviti dinstanje još oko 10 minuta.
3. Nakon toga sipati paradajz sok i vodu u toj količini da tečnost tek prekrije meso i povrće. Dodati začine i promešati, pa đuveč staviti da se kuva. Sačekati da provri, pa smanjiti vatru i ostaviti da tiho vri poklopljeno oko 1 sat. Otprilike na polovini kuvanja dodati pirinač i dobro promešati đuveč.
4. Đuveč poslužiti uz svež hleb, pavlaku, ili kiselo mleko, ili po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-800 g svinjskog mesa ( od buta, ili krmenadli bez kosti )
-oko 150-200 g dimljene slanine
-oko 800 g povrća ( mešavina, paradajza, paprike, boranije, graška, krompira, ili po želji )
-3 glavice crnog luka
-5 punih kašika pirinča
-oko 2 pune kašike seckanog peršunovog lista
-2 ravne kašikice soli
-2 pune kašikice vegete
-0,5 kašikice bibera
-2 pune kašikice crvene slatke paprike
-na vrh kašikice ljute crvene paprike
-1,5 dl paradajz soka
-oko 8 dl vode
-2-3 kašike ulja
Za posluživanje:
-1 čaša kisele pavlake