Fantastična i brza mak torta
Priprema
1. Odmah na početku pripreme uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. U činiji prvo penasto umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom mikserom , žicom za mućenje, ili samo varjačom. Zatim redom dodavati prstohvat soli, ulje, ili omekšali maslac, mleko, koru i sok od limuna. Na kraju dodati brašno, mak i prašak za pecivo. Sve dobro izraditi da nema grudvica.
2. Pripremiti jedan manji kalup, ili pleh i obložiti ga sa papirom za pečenje, ili namazati margarinom i posuti sa brašnom. Sipati testo u pleh i ravnomerno rasporediti kašikom po celoj površini pleha.
3. Staviti tortu da se peče na 200 stepeni i peći oko 15-20 minuta, pa pred kraj proveriti čačkalicom da li je testo dovoljno pečeno. Ako se testo ne lepi za čačkalicu, onda je torta gotova. Pred kraj pečenja već početi sa pripremom čokoladne glazure. U manju šerpu staviti izlomljenu čokoladu, pa je preliti sa slatkom pavlakom. Sud staviti na tihu vatru i polako grejati mešajući sve vreme. Samo sačekati da se na tihoj vatri čokolada rastopi, ali da pavlaka za to vreme ne provri, pa onda skinuti sa vatre. Kada se torta izvadi iz rerne može da ostane u plehu i tamo da se prelije sa glazurom, ili je prevrnuti na veću tacnu i skinuti papir za pečenje. Toplu tortu odmah premazati sa pekmezom da se rastopi po površini i nakon toga je preliti sa čokoladnom glazurom.
4. Tortu ostaviti da se prohladi, pa zatim iseći i poslužiti uz kafu.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za testo:
Mera za šolju je šolja od 3,5 dl
-2 jaja
-1 puna šolja brašna
-1 ravna šolja mlevenog maka
-1 ravna šolja šećera
-2 vanil šećera
-prstohvat soli
-0,5 šolje mleka
-0,5 šolje ulja, ili omekšalog maslaca
-0,5 praška za pecivo
-rendana kora i sok od jednog limuna
Za glazuru:
-2-3 pune kašike pekmeza od kajsije
-200 g tamne čokolade
-2 dl slatke pavlake