Ćufte sa krompirom i mlevenim mesom iz rerne
Priprema
1. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Krompir, crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa zatim krompir izrendati, a crni i beli luk sitno iseckati. Suv, stari hleb potopiti u vodu, pa zatim rukom dobro iscediti od vode i izmrviti. Sve potrebne sastojke za ćufte staviti u činiju i dodati začine. Zatim rukom dobro izraditi smesu da se dobije jedna fina, homogena smesa. Smesa treba malo da odstoji u frižderu, jer će se onda lakše oblikovati, ali mogu se i odmah praviti ćufte.
2. Rukom uzimati manji komad smese i u ruci oblikovati kuglice. Veličina kuglica se pravi po želji, za manje ćufte uzimati manje smese i one će se i brže ispeći.
3. Uzeti jedan pleh odgovarajuće veličine i obložiti ga papirom za pečenje. Zatim na papir poređati pripremljene kuglice i gore ih sa četkicom namazati uljem, ili ih samo kašikom preliti sa malo ulja. Staviti ih da se peku na 200 stepeni i peći oko 30 minuta, sve dok lepo ne porumene. Kada je gornja strana već lepo porumenela, otprilike posle 20 minuta, tada ih okrenuti na drugu stranu i peći do kraja. Ako se želi dobiti jača boja ćufti, onda na kraju pojačati temperaturu na 250 stepeni i peći ih još oko 5 minuta.
4. Ćufte poslužiti uz pire krompir, pečen krompir, krompir salatu, sos i salatu, po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-1 kg mlevenog mesa, svinjskog, ili mešanog mesa
-2 veća krompira, rendana
-2 srednje glavice crnog luka
-5-6 čena belog luka
-2 jaja
-3 kriške suvog hleba
-2,5 pune kašikice soli
-1 ravna kašikica bibera
-1 ravna kašikica crvene slatke paprike
-nekoliko kašika ulja, za pečenje