Kiseli kupus sa suvim mesom

Kiseli kupus sa suvim mesom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Dimljeno meso oprati u toploj vodi, pa ocediti od vode. Meso i slaninu iseći na veće kocke, a kobasici skinuti omotač, pa iseći na veće kolutove. Crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa iseći na kockice. U veći sud od 4 l sipati malo ulja, pa dodati iseckan crni i beli luk i samo kratko prodinstati. Odmah zatim ubaciti i kockice mesa, slanine i kolutove kobasice. Sve zajedno prodinstati mešajući, nekoliko minuta.

2.   Nakon toga posuti meso crvenom paprikom i brzo kratko promešati na vatri. U sud zatim dodati rezani kiseli kupus i sipati vode toliko da tek prekrije kupus. Sada kupus začiniti i dobro promešati. Staviti da se kuva i sačekati da provri, pa onda smanjiti vatru i ostaviti tiho da vri poklopljeno oko 1,5 – 2 sata, sve dok meso i kupus ne omekša.

3.   Pred kraj kuvanja brašno dobro izraditi sa nekoliko kašika  hladne vode da nema grudvica. Zatim razrediti sa još malo vode, oko 1 dl i promešati, pa sipati na kupus. Sve zatim dobro promešati i nastaviti još oko 15 minuta kuvati do kraja. Na kraju probati kupus, pa ako treba još naknadno začiniti, po ukusu.

4.   Poslužiti sa svežim hlebom, kiselom pavlakom, kiselim mlekom, ili po želji.

5.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-500 g mesa od dimljene butkice, ili dimljene plećke

-300 g dimljene kobasice

-200 g dimljene slanine

-oko 1,5 – 2 kg rezanog kiselog kupusa

-2-3 glavice crnog luka

-1-2 čena belog luka

-2 lovorova lista

-2 pune kašikice vegete

-0,5 kašikice bibera

-2 pune kašikice crvene paprike

-na vrh kašikice ljute crvene paprike

-oko 7-8 dl vode, po potrebi

-2-3 kašike ulja, ili kašikica masti

Za zapršku:

-1 puna kašika brašna

-oko 1 dl hladne vode