Kremast i fin čušpajz od krompira sa pavlakom
Priprema
1. Krompir i crni luk oljuštiti, oprati, pa zatim krompir iseći na krupne kocke, a i crni luk krupnije iseckati. Sve zajedno staviti u sud i preliti sa malo ulja i dinstati na tihoj vatri mešajući nekoliko minuta. Nakon toga preliti krompir sa vodom, tako da voda prekrije krompir. Posoliti i pobiberiti i sačekati da provri, pa onda ostaviti da tiho vri poklopljeno oko 30 minuta, odnosno sve dok krompir ne omekša.
2. Tada pola količine krompira u komadima ostaviti sa strane na jedan tanjir, a drugi deo koji je ostao u sudu izgnječiti viljuškom i dobro promešati. Nakon toga vratiti u sud krompir koji je ostavljen sa strane, pa dodati kiselu pavlaku i malo limunovog soka i sve zajedno promešati.
3. Na kraju krompir posuti sa seckanim peršunovim lišćem. Poslužiti uz pečeno meso, ćufte, pečene kobasice i salatu, po želji.
4. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1,2 kg krompira
-1 veća glavica crnog luka
-oko 3,5 dl vode, po potrebi
-1 puna kašikica soli
-sveže mlevenog bibera, po ukusu
-2 pune kašike kisele pavlake
-2 pune kašike seckanog peršunovog lišća
-1 kašika limunovog soka