Cheesecake sa višnjama

Cheesecake sa višnjama
Podelite sa dragim osobama

Priprema

Kora od keksa:

1.   U maloj šerpici , na tihoj vatri otopiti maslac.

2.   U jednu činiju staviti mleveni keks, šećer u prahu, vanil šećer i malo rendane limunove kore , pa kašikom sve promešati. Preko toga sipati istopljeni maslac i promešati. Na kraju dodati još nekoliko kašika ceđenog soka od svežeg limuna i sok od pomorandže iz tetrapaka. Sada sve dobro promešati i prebaciti smesu od keksa u kalup, ili u pleh odgovarajuće veličine. Sa kašikom raporediti po celoj površini, pa zatim dobro pritisnuti i izravnati sa kašikom, ili sa dnom jedne šolje.

Beli fil od sira:

1.   Pre početka pripreme fila spremiti želatin po uputstvu. U jedan mali sud staviti 4 kašike hladne vode, pa dodati želatin u prahu iz kesice, promešati i ostaviti 10 minuta da nabubri. Zatim ugrejati na tihoj vatri, samo nekoliko sekundi mešajući da se rastopi i odmah skinuti sa vatre.

2.   Dok se želatin priprema spremiti beli fil. U jednoj činiji umutiti slatku pavlaku. U jednu drugu veću činiju zatim staviti krem sir, šećer u prahu, vanil šećer i rendanu limunovu koru, pa promešati mikserom, ali sa najslabijom brzinom, pažljivo. Zatim sipati na smesu od sira otopljeni želatin čim se skine sa vatre i promešati sa mikserom polako. Na kraju dodati umućenu slatku pavlaku i sada sve zajedno spojiti mešajući sa mikserom, sa slabom brzinom.

3.   Beli fil od sira staviti na pripremljenu koru od keksa i lepo rasporediti po celoj površini. Zatim ostaviti u frižderu dok se pripremi voćni fil od višanja.

Voćni preliv od višanja:

1.   Višnje sa sokom zajedno staviti u sud, pa preliti sa vodom. Dodati šećer, vanilin šećer, malo limunove kore i staviti na vatru da se greje. Kada provri smanjiti temperauturu i na srednjoj vatri kuvati 10 minuta, pri tom povremeno promešati. Kada počne da vri onda početi sa pripremom želatina.

2.   Kada je voćni preliv skuvan skinuti sa vatre, pa dodati rastopljeni želatin i dobro promešati. Ostaviti malo da se prohladi 15-20 minuta, zatim promešati i sipati preko belog fila.

3.   Čizkejk sa višnjama staviti u frižder i ostaviti nekoliko sati, ili najbolje preko noći da se ohladi i dobro stegne.

4. Prijatno!

Potrebni sastojci

Za koru od keksa:

-300 g mlevenog plazma keksa

-150 g maslaca, ili margarina

-4 pune kašike šećera u prahu

-1 vanilin šećer

-5 kašika sveže ceđenog soka od limuna

-1 dl soka od pomorandže

-malo rendane kore od limuna

Za beli fil:

-500 g krem sira

-4 dl slatke pavlake

-3 vanilin šećera

-250 g šećera u prahu

-rendana kora od 2 limuna

-1 kesica želatina u prahu

Za voćni preliv:

-700 g višanja, sa sokom zajedno

-8 punih kašika šećera

-2 vanilin šećera

-malo rendane kore od limuna

-1,5 dl vode

-1 kesica želatina u prahu

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *