Sos od mirođije sa pavlakom i belim lukom
Priprema
1. Mirođiju oprati, ocediti od vode, pa na kuhinjskoj dasci sitno iseckati. Beli luk oljuštiti, oprati, pa sitno iseckati, ili izgnječiti.
2. Malo ulja sipati u sud, pa samo na tihoj vatri grejati i odmah dodati brašno i izmešati. Kratko sve zajedno propržiti, mešajući sve vreme da ostane bela zaprška. Nakon toga na zapršku dodati iseckanu mirođiju, promešati na tihoj vatri nekoliko puta.
3. Skinuti sa vatre i dodati hladnu vodu, dobro sve promešati i vratiti na vatru. Pojačati vatru , pa sačekati da sos provri, pri tom mešati sve vreme. Kada provri, smanjiti vatru i mešati često, s vremena na vreme, jer se lako uhvati za dno suda. Začiniti, posoliti i pobiberiti i mešajući kuvati oko 15 minuta.
4. Ako je sos ređi, onda dodati još malo brašna. Brašno sipati jako polako i sve vreme mešati, zatim još nastaviti kuvanje nekoliko minuta. Ako bi sos bio gušći od željenog, onda dodati nekoliko kašika vode.
5. Na kraju u sos dodati pavlaku, beli luk i nekoliko kapi limunovog soka i mešati da se sve izjednači. Sačekati da polako provri ponovo, pa onda još kuvati 2-3 minuta i neophodno je mešati sve vreme.
6. Poslužiti uz pečeno meso, pire krompir i salatu, po želji.
7. Prijatno!
Potrebni sastojci
-2 veze sveže mirođije
-2 čena belog luka
-2 ravne kašike brašna
-5-6 kašika ulja
-4 dl vode
-1 ravna kašikica soli
-malo sveže mlevenog bibera, po ukusu
-1 čaša od 2 dl kisele pavlake
-nekoliko kapi limunovog soka