Sos od mirođije sa pavlakom i belim lukom

Sos od mirođije sa pavlakom i belim lukom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.    Mirođiju oprati, ocediti od vode, pa na kuhinjskoj dasci sitno iseckati. Beli luk oljuštiti, oprati, pa sitno iseckati, ili izgnječiti.

2.   Malo ulja sipati u sud, pa samo na tihoj vatri grejati i odmah dodati brašno i izmešati. Kratko sve zajedno propržiti, mešajući sve vreme da ostane bela zaprška. Nakon toga na zapršku dodati iseckanu mirođiju, promešati na tihoj vatri nekoliko puta.

3.   Skinuti sa vatre i dodati hladnu vodu, dobro sve promešati i vratiti na vatru. Pojačati vatru , pa sačekati da sos provri, pri tom mešati sve vreme. Kada provri, smanjiti vatru i mešati često, s vremena na vreme, jer se lako uhvati za dno suda. Začiniti, posoliti i pobiberiti i mešajući kuvati oko 15 minuta.

4.   Ako je sos ređi, onda dodati još malo brašna. Brašno sipati jako polako i sve vreme mešati, zatim još nastaviti kuvanje nekoliko minuta. Ako bi sos bio gušći od željenog, onda dodati nekoliko kašika vode.

5.   Na kraju u sos dodati pavlaku, beli luk i nekoliko kapi limunovog soka i mešati da se sve izjednači. Sačekati da polako provri ponovo, pa onda još kuvati 2-3 minuta i neophodno je mešati sve vreme.

6.   Poslužiti uz pečeno meso, pire krompir i salatu, po želji.

7.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-2 veze sveže mirođije

-2 čena belog luka

-2 ravne kašike brašna

-5-6 kašika ulja

-4 dl vode

-1 ravna kašikica soli

-malo sveže mlevenog bibera, po ukusu

-1 čaša od 2 dl kisele pavlake

-nekoliko kapi limunovog soka