Čušpajz od šargarepe sa peršunom
Priprema
1. Šargarepu oljuštiti, oprati, pa iseći na sitnije kockice. Zatim u jedan manji sud sipati malo ulja i dodati kockice šargarepe, pa blago posoliti i pobiberiti. Kratko prodinstati oko 5 minuta, pri tom nekoliko puta promešati. Nakon toga na šargarepu dodati seckan peršunov list. Malo ostaviti sa strane, pa na samom kraju još posuti sa peršunom.
2. Zatim sipati vode toliko da šargarepa bude blago pokrivena sa vodom. Dodati so, vegetu i biber, pa promešati i staviti da se kuva i kada provri ostaviti tiho da vri poklopljeno oko 20 minuta.
3. U međuvremenu u jednoj manjoj činiji dobro izmešati brašno sa nekoliko kašika hladnog mleka. Zatim u činiju dodati ostatak mleka i sve dobro promešati. Kada je šargarepa već skoro omekšala skinuti sud sa vatre i sipati mleko sa brašnom u sud. Sve dobro promešati i onda vratiti nazad da se kuva. Sačekati da čušpajz ponovo provri, pri tom mešati sve vreme i kuvati još oko 5-10 minuta do željene gustine. Zatim gore posuti sa još malo seckanog peršunovog lista.
4. Čušpajz od šargarepe poslužiti uz bareno, ili pečeno meso, uz pečen, ili pire krompir i salatu, po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 600 g šargarepe
-1 manja veza peršunovog lista
-oko 1,5 dl vode, po potrebi
-1,5 dl mleka
-1 ravna kašika brašna
-2-3 kašike ulja
-1 ravna kašikica soli
-0,5 kašikice vegete
-malo sveže mlevenog bibera, po ukusu