Gulaš sa kobasicama
Priprema
1. Krompir, crni luk i šargarepu oljuštiti i oprati. Zatim krompir iseći na krupne kocke, šargarepu na krupnije kolutove, a crni luk na sitnije kockice. Kobasice oprati u toploj vodi, pa skinuti omotač i iseći na krupne kolutove. U veći sud ubaciti kobasice, šargarepu i crni luk, preliti sa nekoliko kašika ulja i kratko, nekoliko minuta propržiti, pri tom mešati. Zatim dodati nekoliko kašika vode i dinstati oko 10 minuta.
2. Nakon toga posuti sa crvenom paprikom i na vatri brzo promešati. Zatim dodati kocke krompira, pa sipati paradajz sok i naliti sa vodom tako da sve bude blago pokriveno sa vodom. Dodati začine i sada dobro sve promešati i sačekati da gulaš provri.
3. Kuvati na tihoj vatri, poklopljeno oko 35-45 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Za vreme kuvanja ne treba mešati i ako je potrebno doliti još malo tople vode, onda sud samo protresti.
4. Kada je gulaš skuvan gore posuti i ukrasiti sa seckanim peršunovim lišćem.
5. Poslužiti toplo uz salatu od kupusa, uz kiselo mleko, ili uz neku drugu salatu po želji.
6. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 700 g domaće dimljene kobasice
-oko 1-1,5 kg krompira
-3-4 veće glavice crnog luka
-2 veće šargarepe
-peršunov list
-2 lovorova lista
-2 pune kašikice crvene paprike
-na vrh kašikice ljute crvene paprike
-2 ravne kašikice soli
-2 pune kašikice vegete
-0,5 kašikice bibera
-2-3 kašike ulja
-1 dl paradajz soka
-oko 8 dl vode, po potrebi