Kremasta torta od višanja
Priprema
1. Prvo pripremiti donju koru za podlogu od višanja i griza. U sud staviti višnje, dodati šećer i vanilin šećer i preliti sa vodom. Staviti višnje na vatru, pa kada provri ostaviti tiho da vri oko 10 minuta. Posle toga malo skinuti sa vatre i sačekati da prestane da vri, pa sipati griz polako i sve vreme mešati višnje da se griz ne bi zgrudvao. Zatim vratiti sud na vatru i kuvati višnje 10 minuta, pri tom polako mešati sve vreme.
2. Pripremiti jedan veći kalup, pleh, ili vatrostalnu posudu i pokvasiti sa hladnom vodom. Nakon toga sipati fil od višanja u pleh i kašikom rasporediti po celoj površini ravnomerno. Ovaj fil će biti donja kora za tortu.
3. Sada skuvati pudinge po uputstvu. Prašak za puding staviti u jednu činiju, pa dodati šećer i vanilin šećer. Zatim od ukupne količine mleka malo oduzeti i to sipati na prašak za puding i dobro promešati. Staviti mleko da se greje, pa kada mleko provri, smanjiti tiho da vri i sipati pripremljen prašak za puding. Pri tom mešati sve vreme i kuvati nekoliko minuta. Zatim skinuti sa vatre i odmah sipati na podlogu od višanja.
4. Sačekati da se malo prohladi na sobnoj temperaturi, pa onda staviti u frižder da se skroz ohladi. Na kraju umutiti šlag po uputstvu i kada se torta ohladila izvaditi iz friždera i premazati je sa šlagom.
5. Tortu od višanja ukrasiti sa višnjama, ili rendanom čokoladom, ili po želji.
6. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za podlogu:
-0,5 kg višanja
-7 dl vode
-10 punih kašika šećera
-3 vanilin šećera
-10 ravnih kašika griza
Za fil:
-4 pudinga od vanile
-1,5 l mleka
-12 punih kašika šećera
-2 vanilin šećera
Za ukrašavanje:
-2-3 šlaga