Čorbast pasulj sa kobasicom i slaninom

Čorbast pasulj sa kobasicom i slaninom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Pasulj prvo izbirati od nečistoća, pa oprati i naliti sa hladnom vodom. Ostaviti tako da odstoji 1-3 sata, ili potopiti prethodno veče i ostaviti preko noći. Zatim tu vodu baciti i pasulj prebaciti u jedan manji sud, pa naliti sa vodom da malo prekrije pasulj. Staviti na vatru da provri i pustiti da vri oko 5 minuta, pa tu vodu baciti i sipati drugu vodu, pa postupak ponoviti još jednom.

2.   Šargarepu, koren peršuna, crni i beli luk oljuštiti, pa oprati. Crni i beli luk sitno iseckati, a šargarepu i koren peršuna iseći na krupnije kocke. Dimljeno meso, kobasice i slaninu oprati u toploj vodi, pa ocediti od vode i kobasici skinuti omotač. Slaninu iseći na sitnije komadiće, a dimljeno meso i kobasice na krupnije komade.

3.   U veći sud od 4 l staviti komadiće slanine i crni luk, pa preliti sa malo ulja i kratko propržiti. Skinuti sa vatre i dodati crvenu papriku i promešati. Zatim u sud dodati pasulj i sve ostale sastojke, pa naliti sa vodom i staviti na vatru da provri. U međuvremenu začiniti i kada čorba provri ostaviti da vri tiho, poklopljeno oko 2 sata. Za vreme kuvanja ne treba mešati.

4.   Pre posluženja posuti sa seckanim peršunovim lišćem. Poslužiti uz crni luk, uz mlad crni luk, kisele krastavce, ili po želji.

5.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-500 g belog suvog pasulja

-300 g dimljenog mesa

-200 g dimljene kobasice

-150-200 g dimljene slanine

-2 glavice crnog luka

-2 čena belog luka

-4 šargarepe

-3 korena peršuna

-peršunov list

-2 lovorova lista

-2-3 kašike ulja

-2 ravne kašikice soli

-2 pune kašikice vegete

-0,5 kašikice bibera

-2 pune kašikice crvene paprike

-na vrh kašikice ljute crvene paprike

-oko 2, 5 l vode