Krompir salata sa jajima, lukom i renom
Priprema
1. Krompir oprati, pa skuvati u ljusci u posoljenoj vodi oko 30 minuta, odnosno dok krompir ne omekša. Zatim ocediti od vode i ostaviti da se ohladi. Jaja obariti tvrdo, oko 10 minuta, pa ohladiti i iseći na kockice, ili kolutove.
2. U međuvremenu pripremiti preliv za salatu. U jednu manju činiju staviti pavlaku, rendanu koru i sok od limuna, pa dodati maslinovo ulje i ren. Posoliti i pobiberiti, pa dobro promešati. Mladi crni luk oljuštiti, oprati, pa iseći i beli i zeleni deo luka na sitnije kolutove. Jedan manji deo ostaviti sa strane za ukrašavanje, a ostalo dodati u činiju i sve zajedno promešati.
3. Kada se krompir ohladio oljuštiti ga, pa iseći na kolutove debljine oko 0,5 cm, ili na manje kockice i staviti u veću činiju. Zatim dodati isečene komadiće jaja i sve preliti sa pripremljenim prelivom. Sada salatu blago, pažljivo promešati i na kraju ukrasiti sa kolutovima mladog crnog luka i gore pobiberiti.
4. Krompir salatu poslužiti uz pečeno meso, barenu šunku, uz ribu, ili po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1,5 kg krompira
-2 barena jaja
-3-4 struka mladog crnog luka
-2 ravne kašike rena
-3 pune kašike kisele pavlake
-4 kašike maslinovog ulja
-rendana kora i sok od jednog limuna
-1 ravna kašikica soli
-mlevenog bibera, po ukusu