Savršena musaka sa makaronama i šunkom

Savršena musaka sa makaronama i šunkom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Testeninu skuvati po uputstvu u blago posoljenoj vodi, pa posle procediti od vode. U međuvremenu dok se testenina kuva oljuštiti crni luk, oprati, pa iseći na krupnije kocke. Šunku iseći na kockice, ili štapiće, pa staviti u tiganj i dodati kockice crnog luka. Preliti sa malo ulja, ili staviti komadić maslaca i sve zajedno kratko propržiti mešajući, oko 5 minuta na srednjoj temperaturi.

2.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Pripremiti jedan dublji vatrostalni sud, ili dublji pleh srednje veličine, pa dno pleha malo nauljiti, ili namazati maslacem. Sada skuvanu i oceđenu testeninu prebaciti u pleh, pa zatim dodati iz tiganja pržen crni luk i šunku. Posoliti i pobiberiti, pa sve dobro promešati, zatim rasporediti u plehu ravnomerno.

3.   Pripremiti preliv za testeninu. U jednu manju činiju staviti kiselu pavlaku i dodati jaja, pa kašikom fino izraditi. Zatim dodati mleko i sve zajedno promešati. Sipati preliv na testeninu, pa nakon toga gore posuti sa rendanim sirom i pobiberiti. Staviti u rernu na 200 stepeni da se peče i peći oko 20 minuta, odnosno dok gore blago ne porumeni.

4.   Izvaditi musaku iz rerne i gore ukrasiti seckanim peršunovim lišćem. Poslužiti toplo uz kiselo mleko, ili svežu salatu, ili po želji.

5.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-500 g testenine

-oko 300 g šunke, barene, ili dimljene

-2 veće glavice crnog luka

-2-3 kašike ulja, ili komadić maslaca

-2 ravne kašikice soli

-sveže mlevenog bibera, po ukusu

Za preliv:

-200 g kisele pavlake

-3,5 dl mleka

-3 jaja

Za posipanje:

-100 g rendanog sira

-Za ukrašavanje:

-seckan peršunov list