Za porodični ručak-pilav sa piletinom

Za porodični ručak-pilav sa piletinom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Pileće meso oprati, ocediti od vode, pa iseći na krupnije komade. Crni luk oljuštiti, oprati, pa iseći na kockice. Šargarepu i koren peršuna oljuštiti, oprati, pa pola količine šargarepe izrendati, a ostalo povrće iseći na krupnije kolutove. Rendanu šargarepu ostaviti sa strane.

2.   U veći sud od ( 4 l ) staviti kockice crnog luka, kolutove šargarepe i korena peršuna, pa preliti sa malo ulja. Sve to kratko pržiti na tihoj vatri, mešajući sve vreme, oko 5 minuta. Zatim dodati piletinu i rendanu šargarepu i sve zajedno još propržiti oko 5 minuta. Za vreme dinstanja nekoliko puta promešati.

3.   Nakon toga meso preliti sa 3 dl vode, blago posoliti, dodati veći prstohvat soli i malo sveže mlevenog bibera. Zatim dobro promešati i dinstati na tihoj vatri poklopljeno 30 minuta. Za vreme dinstanja ne treba mešati.

4.  Posle pola sata dinstanja dodati pirinač, pileću džigericu, seckan peršun list i još sipati oko 5-6 dl vode. Dodati začine, so, vegetu i posuti mlevenim biberom i dobro promešati. Meso treba da pliva u vodi, jer će sa kuvanjem pirinač upiti vodu.

5.   Kada pilav provri, nastaviti kuvanje na tihoj vatri, poklopljeno oko 30 minuta. Pred kraj kuvanja jednom blago sve promešati i na kraju kuvanja još ukrasiti seckanim peršunovim lišćem.

6.   Pilav poslužiti uz kupus salatu, paradajz salatu, kisele krastavce, ili po želji.

7.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-oko 800 g piletine ( 1 belo meso i 3 pileća bataka, ili po želji )

-oko 150 g pileće džigerice

-1,5 šolje pirinča ( šolja od 3 dl )

-2-3 glavice crnog luka

-4-5 manjih šargarepa

-1 koren peršuna

-0,5 veze peršunovog lista

-2 ravne kašikice soli

-3 pune kašikice vegete

-oko 0,5 kašikice mlevenog bibera

-2-3 kašike ulja

-oko 9 dl vode, po potrebi