Čušpajz od boranije i šargarepe sa jogurtom
Priprema
1. Boraniju oprati i iseći na krupnije komade, ili koristiti već pripremljenu zamrznutu boraniju. Crni luk, beli luk i šargarepu oljuštiti, oprati, pa zatim šargarepu iseći na tanje kolutove, a crni i beli luk na sitnije kockice. Peršun list oprati i sitno iseckati.
2. U sud sipati malo ulja, pa dodati kockice crnog i belog luka, kolutove šargarepe, pa kratko propržiti. Zatim dodati boraniju, i seckan peršun list, pa sve zajedno dinstati 5 minuta. Nakon toga boraniju posuti crvenom paprikom i dobro promešati. Sada sipati vode, pa dodati začine i promešati.
3. Sačekati da provri. pa smanjiti temperaturu i na tihoj vatri poklopljeno kuvati oko 20 minuta. U manju činiju staviti 1 kašiku brašna, pa preliti sa nekoliko kašika jogurta i mešajući dobro izraditi. Zatim sipati ostatak jogurta u činiju i sve fino sjediniti. Sipati jogurt u boraniju jako polako, pri tom mešati sve vreme. Kuvati još oko 5-10 minuta do željene gustine, a za to vreme nekoliko puta promešati.
4. Čušpajz od boranije na kraju još ukrasiti seckanim peršunovim lišćem. Poslužiti uz pečeno meso, pečen krompir, pire krompir, ili po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-500 g boranije
-1 mala glavica crnog luka
-1-2 čena belog luka
-1 veća šargarepa, ili 2 manje
-0,5 veze peršunovog lista
-0,5 kašikice soli
-1 ravna kašikica vegete
-malo mlevenog bibera, po ukusu
-1 ravna kašikica crvene paprike
-1 srednja kašika brašna
-4 dl vode
-2,5 dl jogurta
-2-3 kašike ulja