Tradicionalna i ukusna punjena paprika

Tradicionalna i ukusna punjena paprika
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Paprike izdubiti, očistiti od semenki, pa oprati. Zatim ih poređati u jedan veći sud od 4 l u kome će se kuvati. Crni luk oljuštiti, oprati, pa sitno iseckati.

2.   U jednu veću činiju staviti sve sastojke za filovanje paprika, pa začiniti i kašikom promešati da se sve sjedini. Smesu ne treba dugo mešati i ne pritiskivati za vreme mešanja da ne bude tvrdo punjenje kada se skuvaju.

3.   Sada spremljene paprike napuniti sa filom od mlevenog mesa, blago stiskajući. Poređati ih u sud jednu do druge u dva, tri reda, a ako ostane višak smese za filovanje od toga praviti kuglice i poređati između paprika.

4.   Paprike preliti sa paradajz sokom i vodom, pa dodati so, šećer, malo mlevenog bibera, mlevenu crvenu papriku i seckan peršun list. Tečnost u sudu treba blago da prekrije paprike, pa dodati po potrebi koliko bude trebalo.  Staviti da se kuva i sačekati da provri, pa onda smanjiti temperaturu na tihu i ostaviti poklopljeno da se kuva 1 sat. Za vreme kuvanja ne treba mešati.

5.   Pred kraj kuvanja u šolji izmešati brašno sa nekoliko kašika hladne vode i fino izraditi da nema grudvica. Nakon toga sa još malo vode oko 1 dl razrediti i promešati dobro. Zatim paprike skinuti sa vatre i sačekati da prestane da vri, pa tek onda sipati hladnu zapršku. Ne treba mešati, već samo prodrmati sud dva, tri puta da se sve sjedini i vratiti nazad da se kuva još 10 minuta.

6.   Na kraju probati sos, pa ako treba još začiniti po ukusu. Paprike se mogu i zamrznuti u kutijama sa poklopcem. Ugrejati ih na tihoj vatri, postepeno.

7.   Punjene paprike poslužiti uz baren krompir, pire krompir, salatu od krastavaca, uz kiselo mleko, ili po želji.

8.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za smesu za punjenje:

-1 kg mlevenog svinjskog mesa ( ili pola svinjskog, pola junećeg )

-oko 15-16 paprika srednje veličine

-2 glavice crnog luka

-1 šolja pirinča ( šolja od 3 dl )

-2 jaja

-2 pune kašikice soli

-1 ravna kašikica bibera

-1 ravna kašikica crvene paprike

-na vrh kašikice ljute crvene paprike

Za sos:

-9 dl paradajz soka

-9 dl vode

-2,5 pune kašikice soli

-1 ravna kašika šećera

-malo sveže mlevenog bibera, po ukusu

-1 puna kašikica crvene paprike

-2-3 kašike seckanog peršunovog lista

Za hladnu zapršku:

-1 srednja kašika brašna

-oko 1 dl vode



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *